ŠG “Banat”: Krivolov je veliki problem, potrebna čvrsta saradnja svih državnih organa i lovaca

VRŠAC – JP Vojvodinašume Šumsko gazdinstvo “Banat” juče se suočilo sa još jednim nedelom krivolovaca. Nepoznato lice, u lovištu na Vršačkim planinama, nelegalno je odstrelilo vepra “u medalji”, kako to kažu lovci. Lovočuvari tragaju i za ostacima jednog jelena, kao i još jedne divlje svinje.

Ovakvi neljudi nanose ozbiljnu štetu populaciji divljih životinja, nanose štetu svim lovcima koji o životinjama i brinu, a nanose štetu i budžetu iz kojeg se održavaju lovišta i hrane divlje životinje u određenim periodima godine.

Zastupnik ŠG “Banat” Ivan Tešić ističe da je lovište “Vršačke planine” lovište posebne namene.

“Na osnovu monitoringa koji je sproveden 2018. godine, ustanovljeno je da je populacija evropskog jelena ispod biološkog minimuma. JP Vojvodinašume su iz tog razloga, kao upravljači lovišta posebne namene, krenuli sa izradom projekta izgradnje uzgajališta evropskog jelena na Vršačkim planinama, sa ciljem naseljavanja i povratka “kralja” šume na ove obronke. Projekat je zaživeo februara 2019. godine. Uzgajalište je popunjeno sa 40 košuta i 11 jelena. Prema proceni, za 5 godina, Vršačke planine bi bile bogatije za 250 do 300 jedinki evrpskog jelena. Bilans ovog uspeha odrazio bi se na uvećanje daljom prirodnom reprodukcijom”, ističe Tešić.

ŠG “Banat” kranje je ozbiljno pristupio rešavanju ovog decenijskog problema.

“To nam je i primarni zadatak kao čuvarima prirode i zaštitnicima divljači. Takođe, 2017. godine urađen je i poligon za izlov divljih svinja. Bilo ih je oko 250 jedinki, ali se 2020. godine na Vršačkim planinama pojavila Afrička kuga svinja, koja je devlastirala kompletan fond divljih svinja, kako u poligonu, tako i u otvorenom delu lovišta, kojim, pored ŠG “Banat, gazduju i lovačka udruženja sa teritorije grada Vršca”, kaže Tešić.

Zbog smanjene brojnosti i posle ukidanja zabrane lova na divlje svinje ŠG “Banat” i dalje je na stazi obustava lova na ove životinje.

“To smo kako preporuku dali lovačkim udruženjima sa teritorije grada Vršca, kako bi se u miru, bez lovnih aktivnosti, što pre popravila populacija divljih svinja na Vršačkim planinama. Moram da napomenem, sve što smo radili na razvoju i unapređenju lovsta na teritoriji grada Vršca, ima veliki uticaj na razvoj lovnog turizma, od kojeg će i Grad Vršac i Vrščani imati koristi”, kaže Tešić.

Ipak, ističe Tešić, nedavni nemili događaj u kojem je u krivolovu odstreljen divlji vepar, koji je po trofejnoj strukturi perspektivan, zatim još u par navrata krivolovi u kojima su odstreljni jelen i još jedna divlja svinja, ozbiljan su udarac za očuvanje divljači i zaštiti prirode.

“Ova nedela svi moramo da osudimo i da se zajedno borimo da se krivolovi ne dešavaju. Pojedince, ili kako ih nadležni organi nazivaju NN lica, moramo zajednički da razotkrivamo, jer se neodgovornošću pojedinaca nanosi ozbiljna šteta ne samo fondu divljači, nego i Republici Srbiji. Zbog sleganja ramenima u prošlosti je i evropski jelen, koji je imao stoletno stanište na Vršačkim planinama i doveden ispod biološkog minimuma. Ako se ovako nastavi i dalje, ozbiljno će se ugroziti kompletan fond divljači na Vršačkim planinama. JP Vojvodinašume će se i dalje boriti protiv ovih vandalskih dela pojedinaca, ali apelujemo na sve, od lovačkih udruženja do nadležnih organa, da se svi zajedno udružimo u sprečavanju ovakvih nedela”, zaključuje Tešić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.