Sezonci će ove godine moći da zarade i više od 35 evra dnevno

Dnevnice za berače voća ove sezone u Srbiji su nešto više nego lane. Sezonci na plantažama jagode mogli su za deset sati rada dnevno da zarade od 3.000 do 4.000 dinara, a beračima borovnice, čija sezone sad počinje, obećavaju se i veće dnevnice.

Najveća nepoznanica, međutim, vezana je za malinu jer se zbog izuzetno loših vremenskih uslova za „crveno zlato“ ne zna ni kakav će rod biti, ni koliko bi sezonski radnici za njeno branje mogli biti plaćeni. I to je ove godine glavna misterija za sezonske radnike.

Po podacima agencija preko kojih se angažuju sezonski radnici u poljoprivredi, u odnosu na ovaj period prošle godine interesovanja ne manjka, ali je obim angažovanja sezonaca ipak nešto niži, čemu kumuju dva razloga.

– Najpre, jer je obim posla kod samih poslodavaca bio manji, s obzirom da su nepovoljni vremenski uslovi smanjili rod gotovo svih kultura. A potom, jer je dobar deo raspoložive radne snage iz naše zemlje, koja se bavi sezonskim poslovima, već angažovan na Jadranu, najviše u ugostiteljstvu s obzirom na dobre dnevnice. Kod većih plantažera, naročito u Vojvodini, radio je ili je i sada angažovan najveći broj sezonaca sa juga Srbije, sa područja Vranja, Vladičinog Hana i Bujanovca, a kao i lane imali smo registrovane uvežene sezonske radnike iz Rumunije, Severne Makedonije, Pakistana i Bangladeša. Poslodavci koji su angažovali ljude iz lokalnih sredina plaćali su im samo dnevnice, dok su oni koji su na rad dolazili sa strane imali i smeštaj i obroke uz dnevnicu – sumiraju u agencijama.

Foto: Envato

Kako pričaju mačvanski voćari, njihove dnevnice za berače trešnji i jagoda ove godine su bile od 3.000 do 4.000, što je u proseku za 500 dinara više nego lane. Zbog podbačaja roda zbog vremenskih prilika i niske cene, naročito jagode od samo 85 dinara za kilogram, većina kaže da im je novac „bukvalno otišao samo za radnike“.

S druge strane, sami sezonci ističu da se radilo po deset sati dnevno i da sem dnevnice nije bilo plaćenih obroka i prevoza.

– Nama su branje jagoda na početku berbe plaćali 4.000 dinara po danu, pa je onda nadnica spala na 3.500, a u prošloj, poslednjoj sedmici rada, na 3.000 dinara. Za dosta ljudi koji su nezaposleni i to ipak nije malo, a u grupi u kojoj smo mi bili ima i radnika praktično svih uzrasta, od srednjoškolaca koji tako hoće da zarade za letovanje, preko ljudi u srednjim godinama, do penzionera – navode žene iz okoline Šapca koje su bile angažovane u berbi jagoda, a sada prelaze u plantaže borovnice i ističu da u tom poslu očekuju veću zaradu.

Dnevnice za berače borovnice, koje su prošle godine bile 4.000 dinara u proseku, sada bi mogle da se kreću od 4.000 do 5.000 dinara. U ovoj oblasti voćarstva dnevnice su među najvišima, jer i sama borovnica gotovo iz sezone u sezonu ima najvišu cenu, koja je lane na početku berbe bila 5, a potom 4 evra za kilogram ovog voća. Trenutna otkupna cena borovnice još nije utvrđena, jer je berba na samom startu.

Najveća nepoznanica, kako po pitanju cene tako i po pitanju visine dnevnica, međutim, trenutno je kod glavne domaće strateške voćke, maline koja angažuje najveći broj sezonaca i čija berba bi kalendarski trebala već da počne.

Foto: Envato

Lokalni mediji i internet puni su oglasa u kojima se traže berači za područje Guče, Arilja, Ivanjice i drugih krajeva, nude se obezbeđena tri obroka i smeštaj koji je kod nekih oglašavača čak i hotelski, ali za razliku od prethodnih godina nema oglasa sa jasno istaknutom dnevnicom, već se navodi da se plaćanje rada reguliše „dogovorom“.

Po rečima malinara koji traže berače, dnevnice će se najverovatnije kretati od 4.000 do 7.000 dinara, odnosno od 100 do 150 dinara po nabranom kilogramu, zavisno da li će u plaćanje biti uključen smeštaj, prevoz i obroci.

S druge strane, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da je mnogo veća nepoznanica od visine dnevnice berača to da li će uopšte biti „crvenog zlata“ da se ubere i to ilustruje primerom roda jagode u zapadnoj Srbiji.

– Od 20 nabranih gajbica, u 19 je jagoda bila buđava! Stanje je, zbog kiše i vlage, malo rečeno katastrofalno. U ravničarskim krajevima, gde je berba već trebala da počne, malina je zbog vlage žuta. Ona koja je posađena u stranama, voda ju je posle ovako obilnih kiša odnela, a u mnogim krajevima ju je ubio grad. Tako da ne zna se ni kakav nas rod očekuje, ni kakva otkupna cena i nezahvalno je davati prognozu kolika bi dnevnica berača mogla biti – ističe Radović.

Po njegovim rečima, većina malinara koji godinama za berbu angažuju sezonce, jeste obezbedila uslove za smeštaj i njihovu ishranu, ali da je pitanje da li će biti potrebe za radnicima jer, kako kaže, „šta i kome platiti ako će se od 10 ubranih gajica 9 baciti“?

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.