Ukusne i zdrave.
Donosimo vam 12 dobrobiti višanja:
1. Smanjuju rizik od nekih oblika raka. Antocijani i drugi biljni pigmenti, koji daju tamno tamnocrvenu boju višnjama, svojim antioksidansnim dejstvom mogu da zaštite ćelije od mutacija i smanjuju rizik od pojave malignih bolesti.
2. Smanjuju rizik od infarkta miokarda. Višnje sprečavaju oksidaciju štetnog LDL holesterola koji oštećuje zidove krvnih sudova. Za zdravo srce jedite često višnje.
3. Svojim uticajem na smanjenje ateroskleroze, mogu da obezbede zdrave krvne sudove mozga, te samim tim štite od moždanog udara – šloga.
4. Muškarci koji žele potomstvo treba često da jedu višnje. Antioksidansi i vitamini, pre svega vitamin C, kojim višnja obiluje, poboljšavaju kvalitet sperme.
5. Za zdrav vid birajte višnju, jer ona povoljno deluje na ćelije oka.
6. Sadrži kumarin te smanjuje sklonost krvi ka zgrušavanju. Time smanjuje rizik od tromboze.
7. Zbog velikog sadržaja kalijuma podstiču izbacivanje tečnosti te utiču na sniženje krvnog pritiska. Osobe sa hipertenzijom treba da ih jedu češće.
8. Višnja smanjuje zapaljenjske procese u organizmu pa olakšava tegobe kod zapaljenjskih reumatskih bolesti, pre svega kod reumatoidnog artrita.
9. Pomaže kod gihta. Smanjuje količinu mokraćne kiseline koja je glavni krivac za nastanak gihta i pogošanje tegoba kod ove bolesti.
10.Sadrži dosta gvožđa pa ako ste malokrvni ubacite je u ishranu. Preporučuje se i ženama sa obilnim menstruacijama koje su sklone malokrvnosti.
11. Redovno konzumiranje smanjuje rizik od šećerne bolesti. Osobe koje već imaju dijabetes treba da unose ograničenu količinu višana, jer one sadrže dosta šećera, znatno više od trešanja.
12. Jača krvne sudove, posebno kapilare.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.