NOVI SAD – Miholjsko leto, koje je obeležilo ceo oktobar, polako se bliži kraju, pred nama je hladniji deo godine. Samim tim sve je manje svežeg voća i povrća, a to je uvek signal da je vreme da se naprave zalihe zimnice koje će trajati do prvih prolećnih plodova.
Već pripremljene zimnice nisu stigle na novosadske pijace, ali tezge su pune svežih paprika, paradajza, kupusa i ostalog povrća, koje se tradicionalno kiseli pre zime.
Crvena paprika za ajvar na Ribljoj pijaci košta između 300 i 400 dinara po kilogramu, kupus i šargarepa koštaju 120 dinara, luk i cvekla oko 100 dinara po kilogramu, a tikvice i paradajz 200 dinara.
– Cene se nisu mnogo menjale od prošle godine, najviše je poskupeo karfiol jer ga je jako malo preostalo, što nije uobičajeno za ovo doba godine – rekla je za „Dnevnik” prodavačica sa Riblje pijace. – Primetila sam da se sve više kupuje gotova zimnica jer je to ljudima i praktičnije, a donekle se i više isplati.
Na tezgama se može pronaći kuvani paradajz i ukiseljene ljute papričice, prodavci kažu da će ostala zimnica stići tek sredinom novembra, kada je najveća potražnja.
Tekst i foto: B. Guran, dnevnik.rs