Šest neočekivanih zamena za šećer u jelima – Banane u kolačima, so u lubenici

Upotrebu belog šećera u ishrani treba svesti na najmanju moguću meru, slažu se nutricionisti. Ako vam je ipak, potrebno, da zasladite kolač ili jelo, postoje prirodniji i zdraviji načini od šećera.

Med – Bogat vitaminima, mineralima, prirodnim šećerima, amino kiselinama, med je pravi izbor za prelive za salate. Kako bi se lepo izmešao, dodajte ga u blender sa ostalim sastojcima. Slađi je od šećera, pa vodite računa o tome, za svaku šolju šećera, stavite pola ili tri četvrtine šolje meda.

Banane – Pune vitamina C, magnezijuma, vlakana, banane su odlične u pečenim poslasticama, mafinima, hlebu, kolačićima. Najslađe su zrele, a možete čak koristiti i prezrele. Ako imate nezrele, stavite ih u rernu, sa korom, na 150 stepeni C i pecite dok ne dobiju braonkastu boju.

So – Sigurno ste primetili da u receptu za gotovo svaku tortu ili kolač piše – dodati malo soli. Razlog je što so ističe slatkoću jela i smanjuje kiselost i gorčinu. Slobodno dodajte mrvicu soli jabukama i lubenicama jer će so pojačati prirodnu slatkoću voća.

Sos od jabuka – Za pečene poslastice idealan je sos od jabuka. Jednu šolju šećera zamenite šoljom sosa od jabuka, ali vodite računa da smanjite druge tečne sastojke u receptu jer sos od jabuka sadrži vodu. Pire od drugog voća takođe može da posluži.

Cimet, vanila – Cimet dodajte u kafu, jogurt i druge namirnice koje želite da budu slatke. Vanila je prirodno slatka, dodaje se kolačima, ali i rižotu, supi od sočiva, grilovanom povrću i kremastim sosovima za pastu.

Šargarepa – Dodaje se i slatkim i slanim jelima, a naročito je slatka kuvana. Odlična je za mafine i torte, ali i sosove za pastu na bazi paradajza.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.