Šest namirnica koje će vas držati sitim tokom posta

Ishrana tokom posta može biti izazovna zbog odricanja od mnogih namirnica na koje smo navikli u svakodnevnoj ishrani, a ono što je važno kako ne bismo narušili metabolizam, sačuvali snagu i zdravlje, jeste zamena uobičajenih namirnica njihovim posnim supstitutima.

Tokom Velikog posta veliki broj vernika namirnice životinjskog porekla u svojoj svakodnevnoj ishrani zamenjuju onim biljnog porekla, pa tako povrće i voće, ali i žitarice i riba sačinjavaju svakodnevnu trpezu. Kako je balkanska kuhinja često i sinonim za razne mesne specijalitete i gurmanluke, ostaje pitanje kako da ne pregladnimo hraneći se isključivo posnom hranom i koje namirnice koristiti za pravljenje nutritivno bogatih obroka?

Heljda – “superhrana” koja brzo zasiti i čuva zdravlje

Jedna od najboljih namirnica za ishranu tokom posta jeste heljda, koju nazivaju i superhranom, budući da je bogata vitaminima B1, B2 i B6, kao i mineralima. Heljda je i odličan izvor folne kiseline, gvožđa, kalijuma i kalcijuma, a sadrži i magnezijum, te se preporučuje i u svakodnevnoj ishrani osobama sa anemijom.

Osim svih blagotvornih dejstava na organizama koje ima zahvaljujući svojim zdravim sastojcima, heljda sadrži i spore ugljene hidrate, ne povećava nivo šećera u krvi, a brzo zasiti i pruža osećaj sitosti dugo vremena. Heljda je odlična i za snižavanje holesterola i regulaciju sistema za varenje, te će post imati ne samo duhovni značaj, već će poboljšati i opšte zdravstveno stanje.

Sočivo – poboljšava imunitet i smanjuje depresiju

Druga sjajna namirnica kojoj se može zameniti meso jeste sočivo, koje je bogato lako usvojivim biljnim proteinom, kao i mnogim korisnim mikroelementima poput gvožđa, kalcijuma, fosfora i joda i cinka. Sočivo se smatra i prirodnim izvorom folne kiseline, a samo jedna porcija obroka sa sočivom dovoljna je za unos čak 90 procenata preporučene dnevne doze. U sočivu se sadrže i nezasićene masne kisleline Omega-3, Omega-6, vitamini grupe B i A, dok su proklijale semenke bogate i vitaminom C koji poboljšava imunitet.

Kako bi se hranljive materije, a naročito gvožđe usvajale, preporuka nutricionista jeste da se sočivo konzumira zajedno sa povrćem. Sočivo je i izvor triptofana, aminokiseline koja se u organizmu pretvarau hormon sreće, serotonin pa zahvaljujući tome pomaže i u borbi sa depresijom i lošim raspoloženjem.

Mikrobilje – za prevenciju hroničnih i onkoloških oboljenja

Mladi, jestivi usevi povrća ili zeleniša, uzjagani na tradicionalan način, koji se ubiraju već nakon nekoliko dana, kada se na stabljikama pojave prvi listovi, sjajna su zamena za tradicionalno povrće na koje smo navikli na trpezi, a koje se tokom posta posebno često nalazi u obrocima. Mikrobilje ne samo da je ukusno, već sadrži i veću količinu minerala i nutrijenata od “odrasle”, zrele biljke, a bogato je i mikroelementima koji su odlični za prrevenciju hroničnih i onkoloških oboljenja.

Semenke lana i tikve – za bolje raspoloženje i umesto uobičajene užine

Semena lana bogata su vitaminima i mikroelementima, kao i masnim kiselinama Omega-3, a pored ovih korisnih materija sadrže i fitoestrogene lingane, koji su poznati kao jaki antioksidansi i pomažu preveniranje brojnih oboljenja. Kao i sočivo, i lan je dobar u borbi sa depresijom – sadrži alfa linolensku kiselinu koja učestvuje u sintezi serotonina. Zbog toga ljudi koji u ishrani često upotrebljavaju namirnice sa lanom ređe pate od depresivnih stanja, a za najbolje usvajanje korisnih elemenata ovog blagotvornog semena dovoljno je da ih sameljete u blenderu.

Semena tikve sjajan su izvor proteina, a samo jedna porcija semenki dovoljna je za unos preporučene dnevne doze. Semena tikve odlična su u periodu između dva obroka, te ukoliko slučajno ogladnite možete ih pojesti sirove, ili propržiti ili zapeći u rerni, a jedino što treba imati u vidu jeste da prilikom termičke obrade njihova blagotvorna svojstva bivaju umanjena. Zanimljivo je da se od semena tikve može napraviti i “domaće” mleko – samo ubacite semenke u blender i zalijte ih vodom, a kada se samelju dobija se “mleko” koje je sjajna zamena za bademovo mleko koje često koriste osobe na posebnom režimu ishrane ili oni koji su netolerantni na laktozu. Takođe, budući da se u vreme posta ne konzumira mleko i mlečne prerađevine, eto sjajne alternative.

Orasi – afrodizijak koji “vraća u život”

Bogati biljnim proteinima i vlaknima, kao i vitaminima B1, C i B2, karotenom i kobaltom, orasi su još jedna namirnica koja se sa pravom naziva superhranom, a u narodu su poznati i kao snažan afrodizijak. Pri regularnom unosu (i to ne samo tokom perioda posta) svega 30 grama oraha poboljšavaju se pamćenje i raspoloženje, a odlični su i za regulisanje nivoa holesterola u krvi. Ukoliko tokom posta osetite drastičan pad snage ali i raspoloženja, orasi su sjajan lek koji gotovo momentalno “vraća u život”.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: