Selo sa najlepšim drvoredom i četiri jezera: Na sat vremena od Novog Sada (FOTO)

Na nešto više od sat vremena vožnje od Novog Sada, nedaleko od Zrenjanina i ušća Begeja u Tisu, nalazi se omaleno selo Belo Blato.

Okruženje naselja čine četiri jezera – Belo jezero, jezero Koča na čijoj je „obali“ Belo blato, jezero Mika i jezero Joca.

Foto: Printscreen/googlemaps

Na zapadnoj strani sela nalazi se i Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, pored kog se nalazi stari tok Begeja, odmah uz novi tok ove reke.

Samo selo čini svega 13 ulica unakrsno raspoređenih pod uglom od 90 stepeni, pa iz ptičije perspektive ovo naselje izgleda kao kvadrat.

Ulice su, ujedno, jedno od najlepših atrakcija Belog blata. Nekolicina njih sa obe strane ima drvored sibirskog bresta, ali i drugih vrsta, što pogled sa kraja na kraj ulice čini nesvakidašnjim:

Foto: PrtSc/Instagram/slikam.ti.pricu

Drvored od 900 sibirskih brestova je zasađen 1997. godine odlukom Saveta mesne zajednice, a u čitavom selu postoji više od 3.000 stabala raznih vrsta.

Prvi put naseljeno polovinom 19. veka, ovo mesto danas broji svega oko hiljadu stanovnika.
Ipak, u tih hiljadu ljudi, osim Srba, neki su poreklom iz Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Rusije, Albanije, Grčke i ostalih država bližih i daljih Srbiji. Svi žive zajedno, u skladu, problema u selu nikad nije bilo.

Belo Blato možda ne nudi sadržaj za višednevni boravak, ali je jedna od lepših destinacija u okolini Novog Sada za čiji obilazak vam je dovoljno jedno popodne.

Do ovog mesta možete doći preko Žablja i Zrenjanina, a možete ići i preko Kovilja, Šajkaša i Titela. U oba slučaja vaše putovanje trajaće oko sat vremena.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.