logo transparend vojvodina uzivo

Selaković sa generalnom direktorkom UNESKO o unapređenju saradnje

PARIZ- Ministar kulture Nikola Selaković razgovarao je danas u Parizu sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule o unapređenju dosadašnje saradnje sa Uneskom.

Ministar kulture je naglasio da je Srbija posvećena principima i prioritetima Uneska, kao i ostvarivanju zajedničkih ciljeva i inicijativa unutar UN, a Azule je visoko ocenila aktivnosti Srbije i posvećenost ciljevima Organizacije, saopštilo je Ministarstvo kulture. Selaković je naglasio da Srbija kontinuirano daje podršku prioritetima postavljenim u Deklaraciji MONDIACULT 2022. godine i Okviru za kulturu i umetničko obrazovanje 2024. godine i snažno se zalaže za uspostavljanje posebnog cilja za kulturu nakon 2030. godine i promovisanje kulture kao globalnog javnog dobra.

On je upoznao Azule sa izazovima i opasnostima sa kojima se susreće srpski narod, kao i srpsko kulturno i versko nasleđe na Kosovu i Metohiji, koje je kontinuirano izloženo uništavanju, skrnavljenju i falsifikovanju i upozorio na eskalaciju jednostranih poteza Prištine uperenih protiv prosvete, kulture, pa i samog opstanka srpskog naroda na KiM.

Ministar je napomenuo da je od posebnog značaja potpisivanje Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke izložbe (Blok 17) u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau u Poljskoj, koji je potpisan 25. januara u okviru obeležavanja Svetskog dana sećanja na Holokaust u Unesku. Selaković je istakao da je Srbija posvećena daljim koracima i sprovođenju svih potrebnih aktivnosti u cilju pripreme zajedničke izložbe u Bloku 17 i izrazio uverenje da će scenario i koncept izložbe, uz koordinaciju Uneska, biti finalizovan i predstavljen u Državnom muzeju Aušvic – Birkenau.

Na sastanku je istaknut značaj nominacije kovačičkog naivnog slikarstva u sklopu prioriteta zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ministar je podvukao da je za Srbiju čast što je treći put za redom, izabrana za Izvršni savet Uneska i naglasio da naša zemlja aktivno radi na implementaciji Uneskovih konvencija iz oblasti kulture. On je uputio poziv Generalnoj direktorki Uneska Odri Azule za zvaničnu posetu Srbiji, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.