logo transparend vojvodina uzivo

Selaković: Ključan rad UNMIK-a za sprovođenje Rezolucije1244

SRBIJA – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i da je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Na sastanku sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade, Selaković je konstatovao da su jednostrani akti i provokacije Prištine sve veća pretnja miru i stabilnosti u regionu, i izrazio nadu da će to jasno, iznošenjem činjenica, biti reflektovano u izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će 20. aprila biti predstavljen pred Savetom bezbednosti UN.

Selaković je istakao značaj kontinuiranog razmatranja pitanja KiM u Savetu bezbednosti UN, napominjući da je to, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, način da se međunarodna zajednica redovno i transparentno informiše o stanju na terenu, položaju Srba i drugog nealbanskog stanovništva, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa…

Ministar je izrazio duboku zabrinutost za položaj Srba na KiM, iznoseći konkretne primere jednostranog i provokativnog delovanja Prištine.

Čestitavši na imenovanju, Selaković je izrazio uverenje da će gospođa Zijade svojim radom doprineti očuvanju prisustva i uloge UNMIK-a na KiM, kao i unapređenju svih segmenata delovanja Misije.

Ministar je poručio da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, podvukavši da nam da je od ključne važnosti nastavak angažmana Misije UNMIK, u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je kazao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu, naglasivši da je Beograd ispunio svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje, uključujući stvaranje uslova za formiranje Zajednice srpskih opština.

 

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.