Šefica misije Malte: Osnivanje ZSO je važno u procesu nastavka dijaloga

NJUJORK – Malta poziva strane da poštuju svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova – navela je ona.

Predsedavajuća Savetom bezbednosti UN, šefica misije Malte pri UN Vanesa Frejzer, izjavila je danas da je dijalog jedino sredstvo koje je dostupno Beogradu i Prisstini ukoliko žele održivi mir i ekonomski i društveni napredak.

Ona je rekla i da ta zemlja žali zbog uslova koji su ponovo doveli do još jednog bojkota i naglasila da puno i bezuslovno učešće svih aktera u izbornom procesu ostaje od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje demokratije.

– Malta poziva strane da poštuju svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova. I dalje smo zabrinuti nedostatkom napretka u ovom pogledu, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom, koja će biti posebno važna u ovom procesu normalizacije, i nadamo se da ćemo brzo videti rad na ovom napretku u narednih meseci. Sporazum takođe uključuje obavezu obe strane da ne zameraju međusobno članstvo u međunarodnim organizacijama – rekla je ona.

Kako je dodala, Malta pozdravlja pozitivne korake koje su preduzeli i Beograd i Priština tokom proteklih meseci, uključujući rešavanje pitanja u vezi sa registarskim oznakama vozila i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, ali da je i dalje zabrinuta što su tenzije i dalje visoke.

– Ključno je da obe strane daju sve od sebe da pokažu uzdržanost u svojoj retorici i postupcima i da izbegnu nasilje po svaku cenu. Malta nastavlja da naglašava važnost dijaloga uz posredovanje EU kao najbolje platforme za olakšavanje dijaloga između obe strane – rekla je ona.

Prema njenim rečima, Malta ohrabruje obe strane da usmere sve napore kako bi se izbeglo nazadovanje u odnosu na postignuti napredak i da se istraje i intenzivira rad na pronalaženju obostrano korisnog, dugotrajnog, mirnog rešenja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.