Sedam novih zaštićenih područja u AP Vojvodini

VOJVODINA – U poslednjih godinu i po dana, teritorija AP Vojvodine postala je bogatija za sedam novih zaštićenih područja.

„U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se na teritoriji AP Vojvodine ojača položaj zaštićenih prirodnih dobara i da se poveća površina koja je pod zaštitom“, istakao je Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, i podsetio na to da trenutno u Vojvodini ima oko 6,98 odsto proglašenih površina pod zaštitom.

 

Tri su proglašena 2022. godine, uključujući Specijalni rezervat prirode „Stratigrafski profil Filijala Beočin„, Park prirode „Jegrička“ i Prirodni spomenik „Vršačke planine„. Ove godine, još četiri područja su dobila status zaštićenih zona – Park prirode „Slatine u dolini Zlatice„, Prirodni spomenik „Kanjiški jaraši„, Park prirode „Mrtvaje gornjeg Potisja“ i Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva„.

Uz već postojeće zaštićene oblasti kao što su Park prirode „Rusanda“ i Prirodni spomenik „Karaš-Nera„, Autonomna Pokrajina Vojvodina sada broji ukupno devet zaštićenih područja. Ova područja su proglašena zaštićenim dobrima II kategorije, što znači da imaju veliki značaj na pokrajinskom i regionalnom nivou.

Postupci proglašavanja novih zaštićenih područja su u toku za: Park prirode „Poloj„, Prirodni spomenik „Slatine srednjeg Banata„, Park prirode „Donja Mostonga„, Prirodni spomenik „Srednja Mostonga„, Prirodni spomenik „Gornja Mostonga„, Zaštićeno stanište „Veliki rimski Šanac“ i Specijalni rezervat prirode „Doline kod Padine„.

Ovi projekti imaju za svrhu zaštitu prirode, očuvanje biodiverziteta i poboljšanje stanja zaštićenih područja unutar AP Vojvodine. Pored toga, sredstva u iznosu od 4 miliona dinara dodeljena su Ustanovi „Rezervati prirode“ Zrenjanin, za realizaciju projekta zaštite od požara na Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara„.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.