Sedam decenija visokog obrazovanja medicinskih sestara

BEOGRAD – Svečana akademija povodom 70 godina višeg/visokog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara u Srbiji održana je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a tim povodom najboljoj sestri među najboljima dodeljena je “Statua Milena Tijanić”.

Centralni deo proslave, upriličene pod pokroviteljstvom Akademije strukovnih studija, a u organizaciji Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, činila je dodela nagrade za životno delo – medicinskoj sestri koja je dala poseban doprinos vaspitanju i obrazovanju medicinskih sestara.

Dobitnica za 2022. godinu je profesor doktor Radmila Ranković Vasiljević.

Nagrada nosi ime Milene Tijanić (1933-2021), profesorke koja je doprinela osnivanju najvažnijih medicinskih škola u Srbiji i unapredila obrazovanje zaposlenih u zdravstvu.

Milena je prva je medicinska sestra čija je urma položena u Aleji zaslužnih građana, a u njenu čast, za poseban doprinos vaspitanju i obrazovanju medicinskih sestara i tehničara, 2000. godine ustanovljena je nagrada za životno delo – “Milena Tijanić”.

Jedna je od autorki kapitalnog dela “Zdravstvena nega i savremeno sestrinstvo” – Biblije medicinara, a osim brojnih radova i publikacija, autorka je i priloga “Sestrinstvo u srpskoj medicini” za Enciklopediju srpske medicine.

Glumac Branko Jerinić zatvorio je svečanu akademiju svevremenim, a danas tako aktuelnim stihovima Alekse Šantića “Ostajte ovde”, šaljući snažnu poruku medicinskim sestrama u punom Amfiteatru VMA.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: