logo transparend vojvodina uzivo

Sećanje na hrabrog generala Dušana Dodića

BELA CRKVA – Belocrkvanska čitalačka publika imala je juče priliku da se upozna sa knjigom “Dušan Dodić Ratni dnevnik 1918-1919”.

Predstavljanje knjige održano je u Narodnoj Biblioteci u Beloj Crkvi, a direktor ove ustanove Igor Vokoun na samom početku pročitao je tekst zapisnika o ulasku srpske vojske u Belu Crkvu. Zapisnik je pročitan kako bi publiku podsetili na ovaj važan događaj u novijoj istoriji Bele Crkve, ali i podsetili na učesnike događaja.
Tom prilikom direktor je naglasio da je tekst zapisnika dobar pokazatelj mirnodopskih međuljudskih odnosa u Beloj Crkvi. U okviru promocije knjige, izložen je za publiku pomenuti spomen zapisnik koji se čuva u zbirci muzeja u Beloj Crkvi.
O knjizi „Dušan Dodić, Ratni dnevnik 1918-1919“, govorili su Jelena Vukčević, kustos – istoričar, Narodni univerzitet u Trsteniku i Duško Grbović, muzejski savetnik – istoričar, Zavičajni muzej Jagodina.

Predmet koji je u centru pažnje ove knjige je ratni dnevnik Dušana Dodića, koji se nalazi u Zavičajnom muzeju u Jagodini. U Muzej je dospeo 1982. godine. Poklonodavac je bio Ratoljub Dodić, sin pisca dnevnika.

Dnevnik obuhvata period od 27. 8. (9. 9.) 1918. do 23. 6. 1919. godine. Prikazane su aktivnosti jedinice kojom je komandovao Dušan Dodić tj. Konjičkog divizionona peške (Dopunskog diviziona) Konjičke divizije. Obuhvaćenje su dejstva tokom borbi za proboj Solunskog fronta, operacije u Makedoniji, Srbiji, Banatu. Zabeležena su mesta kroz koja je prošla, bila u njima ili ih oslobodila jedinica Dušana Dodića: Kavadarce, Štip, Kočane, Carevo Selo (Delčevo), Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodina, Bagrdan, Lapovo, Velika Plana, Smederevo, Bela Crkva, Vršac, Temišvar.
Tekst dnevnika je dat uz neophodan kritički aparat. Obogaćen je biografijom Dušana Dodića i delom o njemu iz pera njegovog jedinog unuka – Veljka Milutinovića. Pored teksta dnevnika date su i snimljeni svi listovi dnevnika. Završni deo knjige čine: spisak izvora i literature, rodoslovna tablica porodice Dodić (grana Miloša Dodića) i prilozi (snimci diploma, fotografija, isečaka iz novina, predmeta, dopisnice, pisma, umetničke slike).

Tokom promocije povela se polemika o pitanju sećanja potomaka učesnika događaja iz 1918. godine ali i potrebi da se ovaj događaj u istoriji ne zaboravi.

Dusko Grbović, istoričar muzejski savetnik u Zavičajnom muzeju u Jagodini je istakao da postoji dugogodišnja saradnja Muzeja u Beloj Crkvi sa ustanovom u kojoj radi u oblasti istraživanja istorjskih izvora, ali i saradnje na izložbama.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.