Sećanje na Dragišu Brašovana 4. aprila u Gradskom muzeju Vršca

VRŠAC – Gradski muzej Vršca, u četvrtak, 4. aprila, sa početkom u 18 sati organizuje predavanje „Sećanje na Dragišu Brašovana“, kustosa istoričara umetnosti Sanje Marović, u okviru pratećeg programa izložbe „Poklon-zbirka Dragiše Brašovana“.

Arhitekta Dragiša Brašovan (Vršac, 25. maj 1887-Beograd, 7. april 1965) predstavlja jedno od najvećih imena srpske međuratne arhitekture, ako ne i najveće. Rođen je u Vršcu gde je stekao osnovno i srednje obrazovanje.

Studije arhitekture pohađao je na Tehničkom fakultetu u Budimpešti gde je posle diplomiranja 1912. godine započeo projektantsku praksu u arhitektonskom ateljeu Teri i Poganji.

Potom je kraće vreme radio u Sarajevu, a po završetku Prvog svetskog rata osnovao je sopstveni atelje Arhitekt.

Tokom međuratnog perioda podigao je veći broj privatnih vila, stambenih višespratnica i upravnih zgrada, uglavnom u Beogradu.

„Brašovan je bio više vizionar, opsednut harizmatskim idejama, ispunjen potrebom da ostvaruje sopstvene vizije više nego što je želeo da se uklopi u aktuelne tokove savremenog svetskog graditeljstva. Svakom uzoru je nametao sopstveni osećaj, ne prezajući da ponekad stvara i neobične kombinacije uzora, da meša stilove i spaja ono što je za druge bilo nespojivo“ – iz knjige Aleksandra Kadijevića – Život i delo arhitekte Dragiše Brašovana (1887-1965), Godišnjak grada Beograda XXXVII, Beograd 1990.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.