logo transparend vojvodina uzivo

Sebe izuzeli, a nas napadaju zbog neuvođenja sankcija

BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je to što radi EU licemerno, pošto su Hrvatska i druge zemlje sebe izuzele iz sankcija odnosno zabrane uvoza ruske nafte, dok Srbiju nisu zato što joj zameraju što nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta mozemo očekivati na zimu ako Brisel ne promeni stav o izuzeću Srbije za uvoz ruske nafte, rekao da pravo licemerje da evrposke zemlje razgovaraju da se pomogne zemljama koje su ugrožene i koliko će EU da izvođi novca i onda odmažu Srbiji.

„Pa što da izdvajate kada ste mogli nas da ostavite na miru da manje para potrošimo pa ne morate da nam dajate pare. Ne razumem smisao, to je najveće licemerje, što oni koji nam drže pridike o sankcijama su sebe izuzeli iz sankcija. Hrvatskoj je potrebno vakum gasno ulje, oni su sebe izuzeli i to kupuju od Rusa, a nama ne daju da to isto uradimo, a oni su uveli sve sankcije Rusiji a mi nismo. Gde je logika, ko ste vi da odlučujete o tome šta će Srbija da radi“, poručio je Vučić.

Takođe, ističe da nije glup da poveruje kada kažu da je za to da se Srbima ne izuzme glasala Mađarska.

„Dovoljno je da jedan kaže da nije saglasan sa tim i nema konsenzusa za promenu odluke, jer je stara odluka bila ta da mi ne budemo izuzeti, EK došla sa predlogom da budemo izuzeti i pojavi se jedan i još dve zemlje podrže i vidi se da nema konsenzusa i nema šta drugi da glasaju, već samo za celinu dokumenta. To su priče da je i Mađarska glasala za to, ona nam je iskreni prijatljh i na panelu u Pragu rekla da je protiv toga, kao i Bugarska i Grčka i Albanija, koja nije clanica EU. Rekla je i EK – ali znate države članice…“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, možda smo glupi, ali nismo baš mala deca.

„Da možete jednom loptu kroz noge da nam proturite, ali ne možete baš 10 puta, ne ide, naučimo na to“, istakao je Vučić.

Istakao je da građani ne moraju da brinu i da ćemo se snaći.

„Biće troškovi veći, ali ono što mene brine jeste da sve što smo radili 10 godina i napravili ozbiljnu zemlju možemo da potrošimo za godinu dana“, rekao je Vučić.

Dodaje da ćemo platiti skuplju naftu ako Brisel ne promenu odluku u vezi sa izuzećem bar naredne dve godine.

„Sve što bismo mogli da koristimo – barže, ima mesto u Rumuniji Černavoda, oni mogu da dovuku naftu dotle i da angažujemo kompletano Jugoslovensko rečno brodastvo (JRB), ali je to mnogo komplikovanije i skuplje, druga su vremena i zato moramo da diverzifikujemo i naftne izvore, ali moramo da gradimo nove naftovode i zato idemo u tu akciju odmah, platićemo skuplje“, naveo je Vučić.

Ističe da Srbija drži nisku cenu struje i gasa kako bi spasila privredu.

„Nemačka će biti najača u Evropi posle ovoga iako je sada veliki udar na nju, kao sto će i Amerika biti jaka“, rekao je Vučić i dodao da je to zato što Nemačka može da izdvoji veliku pomoć za svoje kompanije.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.