SBPB Vršac primer dobre prakse: Preventivni ginekološki pregledi za pacijentkinje

VRŠAC – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ organizovala je preventivne ginekološke preglede za pacijentkinje ove ustanove, u cilju podizanja svesti kod žena o odlaženju na redovne preglede.

U kojoj meri su prevencija i preventivni pregledi važni i koliko je bitno svakodnevno podizati svest kod žena o navedenom, govorila je dr Jelena Đokić, direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“.

„Odnoseći se savesno i odgovorno prema svakom pacijentu koji boravi u bolnici, došli smo na ideju da ostvarimo saradnju sa Domom zdravlja u Vršcu kada se radi o ginekološkim pregledima za pacijentkinje SBPB Vršac, te smo ove godine po prvi put uradili preventivne ginekološke preglede za pacijentkinje naše bolnice i trudićemo se da ovakav vid saradnje sa Službom za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja u Vršcu negujemo barem jednom u toku godine. U prvom krugu pregledano je 137 pacijentkinja. Ovom prilikom bih se zahvalila timu koji je vršio preglede i vredno radio svih ovih nedelja unazad, kao i glavnoj sestri SBPB Vršac Maji Milovanović, koja je ispratila kompletnu logistiku kada je u pitanju ova aktivnost. Naravno, ovde nećemo stati, već ćemo se truditi da i u drugim oblastima zdravstvene zaštite organizujemo preglede za pacijente bolnice“, rekla je dr Đokić.

Glavna sestra Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“, Maja Milovanović, istakla je da je ova ustanova primer dobre prakse, jer se pregledi za sve pacijente koji borave u ustanovi ovakvog tipa, po prvi put sprovode u Srbiji.

„Svakih šest meseci ili barem jednom godišnje preporučuje se kompletan preventivni ginekološki pregled. Kod ginekologa ne bi trebalo da se ide samo kada se pojavi problem. To je deo redovne zdravstvene kulture. U prethodnom periodu smo organizovali ginekološke preglede za pacijentkinje koje borave u našoj bolnici. Kao zdravstevena ustanova, mi moramo da budemo primer tako što ćemo apelovati na građanstvo da se redovno pregleda, između ostalog i kroz ovakve vidove aktivnosti. Moram da napomenem da mi, za sve zaposlene, organizujemo redovne sistematske preglede, organizujemo kolektivne preventivne preglede i brinemo i o zdravlju osoblja, jer samo zdravi možemo da budemo u mogućnosti da pomognemo drugima“, rekla je Milovanović.

Preventivni ginekološki pregledi su ključni za očuvanje ženskog reproduktivnog zdravlja. Preglede je vršio tim Doma zdravlja Vršac, Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dr Andrea Karina Mikleu, spec. ginekologije i akušerstva, dr Suzana Mitić, spec. ginekologije i akušerstva, dr Dragan Kapeler, spec. ginekologije i akušerstva i dr Denisa Graure Linca, spec. ginekologije i akušerstva.

„Oni omogućavaju rano otkrivanje i lečenje različitih ginekoloških stanja – infekcije, hormonske poremećaje kao i i karcinom. U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ pacijentkinjama smo odradili ginekološki pregled i bris po Papanikolau, koji podrazumeva rano otkrivanje prekanceroznih kao i kanceroznih promena na grliću marterice”, rekla je dr Andrea Karina Mikleu, spec. ginekologije i akušerstva i načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena.

Karcinom grlića materice se najčešće javlja kod mlađih žena, između 35 i 50 godine života. U Srbiji godišnje od karcinoma grlića materice oboli oko 1.200 žena, a umre oko 400. U odnosu na broj dijagnostikovanih novih slučajeva, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, a na trećem mestu po smrtnosti uzrokovanim karcinomom grlića materice, što je posledica kasnog i neredovnog javljanja kod ginekologa.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.