SBPB Kovin obeležila Svetski dan mentalnog zdravlja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

KOVIN – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” obeležila je 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja, pod ovogodišnjim sloganom “Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve”.

Ovim povodom, u saradnji sa Milivojem Grčićem, direktorom Centra za kulturu Kovin, 8. oktobra održan je niz aktivnosti na terasi Centra za kulturu. U okviru zajedničkih aktivnosti Specijalne bolnice “Kovin” i psihološkog savetovališta “Moje mesto”, a u saradnji sa Gradskom upravom Pančevo, Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je 9. oktobra u holu uprave. Podršku u organizaciji i obeležavanju dala je i Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu.

– U kriznim situacijama kao što je pandemija virusa korona, građanima je od presudnog značaja podrška stručnjaka za mentalno zdravlje, u cilju prevazilaženja neizvesnosti i osećanja straha, kao i ublažavanja teškoća usled nastale situacije i sprečavanja ozbiljnijih psihičkih problema. Želimo da Vas podsetimo na važnost otvorene komunikacije, odnosa poverenja i solidarnosti, kako bismo očuvali mentalnu stabilnost i mir. Briga o mentalnom zdravlju jednako je važna kao i briga o fizičkom zdravlju. U tom smislu, tim stručnjaka za mentalno zdravlje naše bolnice stoji Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja, strahove, nedoumice i nejasnoće, poručuje vršilac dužnosti direktora SBPB “Kovin” dr Jovanka Petrović.

Građani su imali priliku da razgovaraju sa profesionalcima iz oblasti mentalnog zdravlja, da dobiju savete o očuvanju i unapređenju istog, kao i da pogledaju izložbu ručnih i umetničkih radova pacijenata naše bolnice, nastalih na radnoj terapiji. Takođe, zainteresovani građani bili su u prilici da urade skrining testove na najčešće mentalne poremećaje. Posetioci su mogli da pogledaju prezentaciju na temu “Kako zaštiti mentalno zdravlje tokom pandemije COVID-19”.

Prisutnima je podeljen edukativni materijal, deo kampanje “Može da se desi svakome”, koju sprovodi organizacija Caritas Srbije sa mrežom partnera, sa ciljem da se podigne svest o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

Podsetimo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” otvorila je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, a nedavno se priključila i pokretu za borbu protiv depresije “Nesalomivi”. Dominantni problemi i tegobe povodom kojih su se građani najčešće javljali su: depresija, zabrinutost, neizvesnost, socijalna distanca, usamljenost, uobičajeni životni problemi i sl.

Zaposleni u SBPB “Kovin” apeluju na građane da se ne ustručavaju da pozovu i potraže stručni savet za svoje probleme, kao i pomoć kada je reč o mentalnom zdravlju, jer briga o mentalnom zdravlju, zapravo je važan deo brige o sebi, o svom ukupnom zdravlju, o kvalitetu sopstvenog života.

Tagovi:

Pročitajte još: