SBPB Kovin: Biblioterapija uspešna u lečenju pacijenata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

KOVIN – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu, koja je izgrađena davne 1924. godine, od nastanka poseduje biblioteku, u kojoj je danas više od 7.000 naslova.

Pored literature na različitim jezicima, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su i medicinski stručni naslovi. Pored stručnog medinskog lečenja pacijentima je neophodna i biblioterapija, koja se primenjuje na Odeljenju biblioteke u psihijatrijskoj bolnici.

“U doba korone biblioteka se oplemenila za 1.500 naslova i sada ima ukupno 7.000, što je veliko bogatstvo. Ponosni smo na biblioterapiju, koja se organizuje u biblioteci. Pacijenti mogu da dođu da uzmu knjigu i čitaju u sobi, a mogu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, da čitaju u biblioteci, jer postoje retki naslovi koji se ne iznose iz biblioteke. U biblioteci je mnogo stručnih knjiga na mađarskom, engleskom, ruskom jeziku. Često lekari i drugo osoblje uzimaju stručnu literaturu i koriste uđžbenike u svom rad”, kaže direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Kovinu dr Jovanka Petrović.

Za pacijente je čitanje takođe jedna vrsta terapije i važna je za njihovo psihičko stanje. Zahvaljući donatorima obezbeđene su i naočare za vid.

“Ono što je interesantno dobili smo od donatora i naočare za pacijente, što im dosta olakšava jer ne moraju na pregled kod oftamologa već imaju na raspolaganju svoju dioptriju. Čitanjem se oplemenjujemo i stabilizujemo emocionalno i ono što je važno u biblioterapiji što razgovaramo o onome šta smo pročitali. Aktivira se drugi fokus u odnosu na bolest i tako rade na svom poštovanju i veoma je je važno, jer se na taj način pripremaju za izlazak iz bolnice”, ističe dr Petrović.

Biblioterapija se koristi za poboljšavanje mentalnog zdravlja. To je prilagodljiv način terapije, koji se koristi za lečenje simptoma vezanih za promenu raspoloženja i stanja koja iz njih proizilaze.

U neuropsihijatrijskoh bolnici u Kovinu ima dosta pacijenata koji svakodnevno čitaju različite žanrove. Čitanje knjiga, zajedno sa muzikoterapijom, pomažE pacijentima da, pored medicnskog lečenja, osnaže i svoju dušu i što lakše savladaju probleme, zbog kojih su morali da zatraže stručnu pomoć.

Tagovi:

Pročitajte još: