logo transparend vojvodina uzivo

Savršena čorba od belog luka

Naučno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Vašington pokazalo je da beli luk može da bude delotvorniji od antibiotika. Zbog toga vam predstavljamo recept za ukusnu, ali i veoma zdravu čorbu.

Sastojci:

50 oljuštenih čenova belog luka
2 kašike putera
2 kašike maslinovog ulja
2 glavice crnog luka srednje veličine, iseckane na kockice
kašika iseckane sveže majčine dušice
250 ml bistre pileće supe (bujona) kao osnova
sveži začini – peršun, lovor …
5 parčeta starog hleba isečenog na kockice ili 3 šolje krutona
200 ml kisele pavlake

1. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Odsecite vrhove čenova belog luka, prelijte s malo maslinovog ulja, zamotajte ih u aluminijumsku foliju i pecite oko 90 minuta. Zatim izvadite i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.

2. U međuvremenu, zagrejte dve kašike maslinovog ulja i malo putra u dubokom tiganju na umerenoj temperaturi. Pržite iseckan crni luk oko 10 minuta. Izgnječite pečen beli luk i dodajte tiganju s crnim lukom. Dobro promešajte, dodajte malo majčine dušice, pileći bujon i sveže začinske biljke.

3. Smanjite temperaturu, dodajte kockice hleba i kuvajte još 5 minuta ili dok krutoni ne omekšaju.

4. Iz tiganja izvadite sveže začine, a supu promešajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete kremastu teksturu.

5. Kremastu čorbu sipajte u šerpu, dodajte kiselu pavlaku, posolite i pobiberite po ukusu i poslužite.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.