Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak
Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani “tiramisu” nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.
Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji “Besani u Sijetlu” čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.
Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.
Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.
Sastojci
ZA KORU
jaja 6
šećer 6 kašika
brašno 6 kašika
ZA FIL
neslani sremski sir 600 g
slatka pavlaka 600 ml
šećer u prahu 60 g
ekstrakt vanile 1/2 kašičice
liker od kajsija 4 kašike
kakao 50 g
Kako pripremiti
Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance, šećer i brašno. Smesu ulijte u nauljen i pobrašnjen veći pleh i pecite oko 25 minuta na 180 stepeni. 2. Ulupajte blago slatku pavlaku i sjedinite je sa izgnječenim sirom i šećerom. Dodajte ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete fini krem. 3. Koru prepolovite, pa svaku poprskajte likerom od kajsija. Nafilujte tortu, dobro je ohladite i pre serviranja obilno pospite kakaom.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.