Mnogo puta u životu smo se našli u situacijama kada je trebalo da preuzmemo odgovornost, ali jedna od stresnijih je definitivno priprema roštilja za ekipu. Ako sve ispadne kako treba, o tome će se pričati nekoliko dana, ali spremite li loš roštilj – ući ćete u legendu!
Kako biste izbegli prepričavanje neuspešnih kulinarskih sposobnosti svakog narednog Prvog maja, uz pivo i smeh, pred vama je nekoliko važnih saveta.
Meso s roštilja mora biti mekano i sočno, a nakon obroka ne smete da osećate težinu u želucu i da se sećate ćevapa ceo dan. Pročitajte ove savete i samo ih se držite.
Za ćevape i pljeskavice koristite isključivo juneće meso i to prvu četvrtinu (vrat, plećku, flam i rebra), a june ne sme biti starije od 18 meseci.
Ljudi najčešće uzimaju ćevape za roštilj zato što misle da je s njima najteže pogrešiti, što nije baš tačno. Naime, malo ljudi zna da je ćevape uvek bolje peći u tiganju iznad roštilja jer njih bi trebalo sve vreme okretati dok se peku ukoliko želite da budu sočni i ukusni kao u vašoj omiljenoj kafani.
Dakle, stavite malo masnoće u tiganj, beli luk koji ste ostavili u ljusci i grančicu ruzmarina. Neprestano tresite tiganj iznad vatre i dobićete mekane i sočne ćevape koji će nestati u trenu.
Na roštilju ovo nije moguće postići, posebno ako ste okupili veće društvo pa na rešetku ili ploču stavite odjednom tridesetak ćevapa.
I nemojte da žurite – možda vam je cilj da što pre servirate hranu, ali sa slabijom vatrom ne samo da ćete dobiti savršeno pečene ćevape, nego je možete duže i održavati, što znači da ćete na vašem roštilju moći da pečete hranu koja će moći da se mezi tokom celog dana.
Primenite ove savete i postaćete legenda roštiljanja.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.