Saturn je mračan, ali njegovi ledeni prstenovi sijaju

Zahvaljujući Nasinom svemirskom teleskopu „Džems Veb“, na najnovijem snimku vidi se blistavi sjaj Saturnovih prstenova.

Svemirski teleskop „Džems Veb“ napravio je sliku Saturna kakvu dosad nismo imali prilike da vidimo. Snimio je novu, zapanjujuću sliku šeste planete Sunčevog sistema, zajedno s njena tri meseca – Dionom, Tetidom i Enkeladom. Prstenovi Saturna izgledaju svetlije nego ikad pre.

 

„Gasni gigant je taman na najnovijoj Vebovoj fotografiji, ali njegovi ledeni prstenovi svetle“, navodi Nasa.

Naučnici su oduševljeni najnovijim snimkom koji do detalja prikazuje Saturnovu atmosferu. Nadaju se da će otkriti nove strukture prstena, kao i nove mesece.

„Radujemo se što ćemo videti nova otkrića“, rekao je Metju Tiskareno, viši naučnik na Institutu SETI.

Snimljene fotografije daju potpuno novi pogled na ovu mračnu planetu. To je Saturn koji ne poznajemo.

 

View this post on Instagram

A post shared by NASA (@nasa)

„U atmosferi se ne vide pruge koje su karakteristične za Saturn. To je posledica odabrane talasne dužine tokom snimanja, gde gas metan u Saturnovoj atmosferi apsorbuje svu sunčevu svetlost, pa sve izgleda mnogo mračno“, rekao je Li Flečer s britanskog Univerziteta u Lejčesteru.

Slika je snimljena pomoću infracrvenih zraka, a Flečer se nada da će „Vebovi“ infracrveni detektori otkriti male i slabe strukture u Saturnovoj atmosferi, prstenove i mesece koje su propustile prethodne misije, poput svemirske letelice „Kasini“.

Neobičan izgled Saturna na slici pripisuje se aerosolima osetljivim na infracrveno zračenje u njegovoj stratosferi. Ti aerosoli stvaraju utisak mrlja umesto uobičajene vrpčaste strukture planeta.

Svetli beli prstenovi, rezultat su refleksije ledenih zrnaca koja odbijaju sunčevu svetlost.Snimljena slika Saturna biće referentna tačka za buduća istraživanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: