Sataraš, bećarac ili prženo?

SRBIJA – Bogatstvo izraza iz raznih krajeva svedoči bogatstvu jezika koji nas spaja! Samim tim, da li se kaže knedla ili gomboca nije jedina gastronomsko-jezička nedoumica kod nas. 

Sataraš je tradicionalno jelo, u Vojvodini poznatiji kao bećarac. Jedina razlika može biti u ukusu, pikantniji je u Vojvodini. Ako odemo niže, na sam jug Srbije, tamo ga zovu prženo.

Ovaj divan, lagani obrok negde se sprema sa dodatkom jajeta, negde bez, svakako izbor je vaš.

Kao i kod gomboca, i reč „sataraš“ ima mađarsko poreklo (szataras).

Priprema

Operite povće, pa iseckajte na kockice paradajz, šargarepu, luk, tikvice i papriku. Zatim u široki tiganj (kako bi tečnost brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću) dodajte ulje ili još bolje svinjsku mast. Kada se tiganj zagreje ubacite crveni luk pa dinstajte na srednjoj vatri desetak minuta, zatim dodajte šargarepu i papriku pa dinstajte još pet minuta. Dodajte paradajz i tikvicu, so i biber. Sipajte vodu pa kuvajte sve oko pola sata.

Ukoliko želite pred kraj dodajte jaje.

Možete ga poslužiti uz krompir, pirinač sa ili bez mesa.

Sastojci:

2 veće glavice crnog luka

2 čeona belog luka

500 gr. paprika

500 gr. paradajza

4 kašika ulja ili 3 kašike masti

1 manja tikvica

so, biber, tucana paprika po ukusu

2 jaja

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.