logo transparend vojvodina uzivo

Sastanak ministra Vučevića sa podsekretarom UN za mirovne operacije Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN Zijade

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom misije UNMIK Karolin Zijade. 

Ministar Vučević izrazio je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta, istakavši da Srbija posebnu pažnju posvećuje saradnji sa UN, naročito u oblasti multinacionalnih operacija, gde angažovanjem pripadnika Vojske Srbije daje veoma značajan doprinos očuvanju mira u svetu.
Ministar odbrane posebno je istakao angažovanje Vojne bolnice nivoa 2+ u misiji UN MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici, ukazavši da se po pitanju pomenutog angažovanja suočavamo sa izvesnim problemima, ali i da osim toga nastojimo da održimo potrebne kapacitete koji odgovaraju zahtevima te misije.
Ministarstvo odbrane je, naglasio je ministar Vučević, prihvatilo koncept rodne ravnopravnosti i nastoji da, u skladu sa strategijskim dokumentima UN za rodnu ravnopravnost, poveća broj žena na pozicijama vojnih posmatrača, štabnih oficira i u okviru kontingenata.
Ministar Vučević istakao je da Srbija priprema predloge novih doprinosa koji bi mogli biti predstavljeni tokom predstojećeg ministarskog sastanka UN posvećenog mirovnim operacijama u Gani, 5. i 6. decembra 2023. godine, posebno u delu koji se odnosi na organizaciju obuke iz oblasti mirovnih operacija u Centru za mirovne operacije Operativne uprave Generalštaba Vojske Srbije.
Podsekretar UN za mirovne operacije Lakroa naglasio je da je veoma zadovoljan dosadašnjom saradnjom UN sa Srbijom, naročito istakavši njen doprinos u očuvanju mira u svetu kroz angažovanje Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, pre svega vojnomedicinskih snaga u Vojnoj bolnici nivoa 2+ u Centraloafričkoj Republici u MINUSCA, kao i kontingenta u misiji UNIFIL u Libanu.
On je konstatovao da se ljudstvo angažovano u misijama UN suočava sa brojim izazovima i teškoćama na terenu, zbog čega je neophodno povećati mobilnost i istakao potrebe UN za nedostajućim kapacitetima, odnosno vojnom opremom i određenim specijalnostima, kao što su helikopterske snage i inžinjerijske jedinice. Ujedno, naglasio je podsekretar Lakroa, zbog pomenutih potreba, UN već radi na jačanju upotrebe digitalnih tehnologija, kroz realizaciju obuke i angažovanje obaveštajnih stručnjaka, stratešku komunikaciju i upotrebu bespilotnih letelica i dronova.
Takođe, istakao je da je za UN od izuzetnog značaja povećanje broja žena u multinacionlanim operacijama i zahvalio Srbiji na doprinosu koji daje po tom pitanju, uz očekivanje da će broj žena angažovanih u misijama UN u narednom periodu biti dodatno uvećan.
Ovom prilikom, podsekretar Lakroa uputio je poziv ministru odbrane za učešće na ministarskom sastanku UN posvećenom mirovnim operacijama u Gani, izrazivši očekivanje da će Srbija pripremiti predloge novih doprinosa iz pomenute oblasti koji bi dodatno unapredili funkcionisanje misija na terenu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.