Sastanak ministra Vučevića sa ministrom odbrane Italije Krozetoom

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Gvidom Krozetoom, koji sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijom Tajanijem boravi u zajedničkoj poseti našoj zemlji.

Ministar Vučević zahvalio je italijanskom kolegi na poseti, ukazujući da je strateško partnerstvo naše dve zemlje dodatno ojačano snažnom ekonomskom saradnjom, budući da je Italija jedan od vodećih investitora u Srbiji. Osim italijanske podrške evrointegracijama Republike Srbije, naglasio je ministar Vučević, saradnja u oblasti odbrane je razvijena i sadržajna, uz realizaciju velikog broja aktivnosti.

Ističući da Srbija ostaje čvrsto posvećena miru, stabilnosti i očuvanju dijaloga, ministar odbrane rekao je da smo duboko zabrinuti razvojem situacije na Kosovu i Metohiji. On je zahvalio italijanskim vojnicima koji, u okviru KFOR, imaju važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica u južnoj srpskoj pokrajini, istakavši da su svojim angažovanjem, posebno u zaštiti manastira Visoki Dečani, zadobili snažno poverenje srpskog stanovništva.

Ministar odbrane pozitivno je ocenio redovnu komunikaciju načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR, kao i profesionalnost italijanskih generala, koji su na dužnosti komandanata ove operacije od 2013. godine.

Tokom današnjeg sastanka, ministar Vučević preneo je opredeljenje naše strane da se u narednom periodu nastavi sa realizacijom aktivnosti u težišnim oblastima saradnje. On je istakao značaj zajedničkog učešća u multinacionalnim operacijama, posebno zajedničkog angažmana u UN misiji u Libanu (UNIFIL), što je kruna bilateralne saradnje u oblasti odbrane i od velikog je vojnog i političkog značaja. Vučević je podvukao da će Vojska Srbije sa svojim vojnomedicinskim kapacitetima nastaviti sa aktivnom podrškom naporima Republike Italije i Evropske Unije u misiji EUTM Somalija.

 

Foto:mod.gov.rs

Ministar Vučević posebno je izdvojio potrebu zajedničkog iznalaženja mogućnosti za intenziviranje vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje u obostranom interesu. Za to, kako je rekao, postoje značajni industrijski i naučni potencijali i ukazao na to da početkom sledeće godine predstoji i potpisivanje Tehničkog aranžmana između dva ministarstva odbrane o saradnji u oblasti borbene tehnike, naoružanja i odbrambene industrije.

Ministar Krozeto, u otvorenom i srdačnom razgovoru tokom današnjeg susreta, istakao je da je poštovanje međunarodnih sporazuma temeljni princip koji se mora poštovati i izrazio nameru Republike Italije da se snažnije angažuje u političkom procesu koji će voditi iznalaženju zajedničkih rešenja. On je, takođe, izrazio podršku Italije procesu evrointegracija naše zemlje, ističući da italijanska strana ceni konstruktivnu ulogu Srbije u očuvanju mira i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i trud koji zvanični Beograd ulaže u dijalogu sa Prištinom.

On je potvrdio nastavak angažovanja Oružanih snaga Republike Italije u okviru KFOR, s obzirom na to da je uloga KFOR da bude nepristrasni garant mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Krozeto je najavio da će italijanska delegacija, prilikom posete Prištini, preneti snažno protivljenje preduzimanju jednostranih poteza i nepoštovanju međunarodnih sporazuma od strane privremenih institucija samouprave u Pokrajini, što direktno ugrožava mir i stabilnost u regionu.

Italijanski ministar istakao je da, osim zajedničkog angažmana u multinacionalnim operacijama, od kojih se posebno ističu operacije u Libanu i Somaliji, postoje mogućnosti za unapređenje i proširenje saradnje i u drugim oblastima, a naročito u oblasti vojne industrije kroz zajedničke projekte i transfer tehnologije.

Ministar Krozeto zahvalio je ministru Vučeviću na današnjim razgovorima o temama od zajedničkog interesa, i izrazio nadu da će se i prilikom narednog susreta nastaviti razgovori o daljoj saradnji.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.