logo transparend vojvodina uzivo

Sastanak ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana u Bakuu

BEOGRAD – Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas u Bakuu sa ministrom odbrane Azerbejdžana general-pukovnikom Zakirom Hasanovim o saradnji u oblasti odbrane i konkretnim koracima za njeno unapređenje, kao i aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji.

Razgovor ministara odbrane Srbije i Azerbejdžana, u prisustvu delegacija dve zemlje, održan je posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni.

Gašić izrazio je zadovoljstvo što boravi u zvaničnoj poseti u bratskoj i prijateljskoj zemlji.

Podsetio je da odnosi predsednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva oslikavaju tradicionalno prijateljstvo dve zemlje i predstavljaju čvrst temelj za dalji razvoj bilateralnih odnosa među našim zemljama.

Srbija je, kako je naglasio, veoma zahvalna Azerbejdžanu na principijelnoj i bezrezervnoj podršci koju pruža teritorijalnom integritetu i celovitosti Srbije u brojnim međunarodnim organizacijama po pitanju južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Ministar je poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova i naglasio da je Srbija, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 SB UN i Vojno-tehničkog sporazuma, uvek posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom.

Gašić je ukazao i na dugoročno strateško opredeljenje naše zemlje kao vojno neutralne države, uz nameru da taj status zadrži.
Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane sa Azerbejdžanom, ministar Gašić istakao je da je jedan od strateških ciljeva unapređenje i razvoj u domenu vojne obuke, vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.

Sagovornici su se saglasili da je primetan značajan kvantitativni i kvalitativni napredak u bilateralnoj vojnoj saradnji i istakli da će dva ministarstva odbrane i dve vojske realizovati brojne aktivnosti iz oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine, strategijskog planiranja i vojno-vojne saradnje.

Ministar Hasanov poželeo je dobrodošlicu Gašiću čestitajući mu postavljenje na novu dužnost.

Opšti odnosi Srbije i Azerbejdžana su dobri, ocenio je ministar Hasanov i poručio da se saradnja dve zemlje konstantno unapređuje, uključujući i saradnju u oblasti odbrane.

Saradnja u oblasti odbrane je dobra, naveo je Hasanov istakavši poseban napredak na polju vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje.
Ministar Gašić se potom upisao u počasnu knjigu Ministarstva odbrane.

Sastanku su prisustvovali članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Gašić – vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije general-major Srđan Petković i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić, kao i ambasador Srbije u Azerbejdžanu Dragan Vladisavljević i izaslanik odbrane Srbije u Bakuu pukovnik Mile Čeliković.

Tokom današnjeg dana, ministar Gašić položio je venac na grob nacionalnog lidera Hejdara Alijeva i cveće na grob njegove supruge Zarife u Aleji velikana, a potom je položio venac kraj spomenika Večna vatra i cveće na grobove sahranjenih u Aleji mučenika u Bakuu.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.