Sarma od kiselog kupusa je srpsko tradicionalno jelo koje većina nas naprosto obožava. Međutim, do sezone kiselog kupusa imamo još da čekamo, a ne bi bilo loše da se, u međuvremenu, podsetimo njegove dostojne zamene.
Sarma od svežeg kupusa, podjednako je ukusna, samo, podrazumeva se, ima u potpunosti drugi šmek.
Isprobajte ovaj recept, a za pripremu će vam biti potrebno duplo manje vremena nego za klasičnu sarmu, jer se, za početak, meso ne prži.
Vreme pripreme:
– 60 minuta
Sastojci:
– 1 svež kupus
– 1,5 l tople vode
– 1 kašika sirćeta
Za punjenje:
– 300 g mlevenog mesa
– 120 g pirinča
– 1 kašičica slatke paprike
– 1 kašičica belog luka u prahu
– peršun
– 1 crni luk
– 2 šargarepe
Za sos:
– 200 g paradajza
– 25 g pavlake
– 25 g brašna
Priprema:
Listove kupusa odvojite i operite ih, a zatim ih stavite u šerpu, prelijte ih toplom vodom i dodajte sirće. Poklopite šerpu i ostavite 15 minuta. Propržite crni seckani luk na ulju, kao i rendanu šargarepu, a zatim dodajte u mleveno meso i skuvani proceđeni pirinač (možete i samo da ga operete, ne morate da ga kuvate). Sve posolite, pobiberite, pospite slatku pavlaku i beli luk, a zatim dobro sjedinite i dodajte seckani peršun. Sve ponovo dobro promešajte, stavite na kupus i urolajte. Poređajte sarme u tepsiju, a zatim izrendajte paradajz i dodajte mu pavlaku i brašno, sve dobro promešajte i sipajte preko sarmi. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.