Saradnja Ministarstva državne uprave Srbije i Kongresa lokalnih vlasti Moldavije

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić sastao se danas u Palati Srbija sa članovima Izvršnog biroa Kongresa lokalnih vlasti iz Moldavije (CALM), sa kojima je razgovarao o daljem intenziviranju saradnje dveju zemalja, posebno imajući u vidu da je Moldavija u junu 2022. godine dobila status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Upoznavši članove Kongresa sa stanjem u procesu evropskih integracija Srbije, Rakić je ukazao na značajnu ulogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, i to kroz koordinaciju reforme javne uprave, učešće u radu nekoliko pregovaračkih poglavlja, kao i u okviru tela za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uključujući i Zajednički konsultativni odbor Komiteta regiona EU i RS.

Rakić je naglasio da je, osim značajne uloge u trasiranju evropskog puta, važna uloga Ministarstva u izgradnji uprave po meri svih građana i čitave privrede, te da je osnovno obeležje upravnih sistema u modernim evropskim državama da se državna uprava i lokalna samouprava, odnosno javna uprava uspostavlja po principu i u cilju da bude servis građana, saopštilo je Ministarstvo.

Predstavnicima Kongresa predočene su i zajedničke aktivnosti Ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), posebno one koje su u vezi sa reformskim procesima, poput izrade Strategije reforme javne uprave (2021-2030) i Programa za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji (2021-2025).

Tema današnjeg sastanka bila je i proces pripreme, izrade i praćenja sprovođenja dokumenata javnih politika kroz proces konsultacija, pre svega sa SKGO, ali i sa drugim relevantnim akterima, kao što su predstavnici nadležnih ministarstava, naučna zajednica i organizacije civilnog društva.

Poseta članova Izvršnog biroa CALM-a Srbiji organizovana je u saradnji sa SKGO i Kongresom lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.