Saopštenje JKP Higijena Pančevo o netačnim i tendecioznim navodima N1 televizije

PANČEVO – Povodom priloga Televizije „N1“, objavljenog 20. XI 2023, o radu Prihvatilišta za napuštene pse u Pančevu, u Vlasinskoj 1, u kom je sagovornica bila Jelena Jevtović, koja je podnela tri zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, izjašnjavamo se:

– Netačan je navod da je u toku 2010. godine eutanazirano 1648 pasa, već se ovaj podatak odnosi na broj uhvaćenih pasa lutalica i to tačno 1696, za koji broj je dobila preciznu dokumentaciju koja obuhvata broj uhvaćenih pasa, eutanaziranih, sterilisanih, kastriranih, vakcinisanih pasa i sl.

– Postupak eutanazije sprovodi se isključivo u veterinarskoj ambulanti, što je JKP „Higijena“ Pančevo i poštovalo, dakle, nisu zaposleni u JKP-u „Higijena“ Pančevo sprovodili eutanaziju, niti na to imaju pravo. Svake godine sprovođen je postupak javne nabavke veterinarskih usluga, te je sve usluge ove vrste pružala izabrana veterinarska stanica. Odluku o eutanaziji ne donose zaposleni u javnom komunalnom preduzeću.

– Udruženje građana „Alfa“ iz Beograda uputilo je 11. januara 2011. prijavu Republičkoj veterinarskoj inspekciji, zbog sumnje da se u prihvatilištu JKP-a „Higijena“ Pančevo eutanaziraju zdravi psi. Šefica odseka veterinarske inspekcije za Južnobanatski okrug, Milica Vurdelja, obavila je inspekcijski pregled, na osnovu kog je 31. januara 2011. sačinila Odgovor (broj 270-323-00010/2011-05) u kom se izjašnjava da veterinarska inspekcija nije utvrdila povredu Zakona o dobrobiti životinja, jer je veterinarska stanica koja je u to vreme pružala veterinarske usluge postupila u skladu sa članom 15. pomenutog Zakona.

– Na zahtev Udruženja građana „Alfa“ iz Beograda, 10. februara 2011. održan je sastanak o istoj temi u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu u Beogradu, na kom je Udruženje „Alfa” predstavljala Dragana Vuković. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti u radu veterinarske stanice „Zoo centar“ d.o.o. Pančevo, koja je tada imala ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem „Higijena“ Pančevo o pružanju veterinarskih usluga. Predmet je zaveden pod brojem 270-323-00313/2011-05, od 17. februara 2010. godine.

– Posle toga, Udruženje građana „Alfa“ podnosi prijavu broj 273/2 Etičkom komitetu Veterinarske komore Srbije u vezi sa eutanazijom pasa u prihvatilištu u Pančevu. Etički komitet VKS je 8. juna 2012. doneo jednoglasnu Odluku kojom se zaključuje da Veterinarska stanica „Zoo centar“ d.o.o. Pančevo nije prekršila norme Kodeksa veterinarsko-medicinske etike, nakon čega je postupak obustavljen. O svemu navedenom postoje pisani dokazi.

– Zaposleni Vladimir Zec nikada nije osuđen za krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja, niti krivično delo nesavesnog rada u privrednom poslovanju,

– Takođe se navodi da je prilikom „pretresa“ policija zaplenila 2010, odnosno, 2011. Šermerov pištolj („pištolj za svinje“), safari pušku i velike količine preparata T-61, koji se koristi za eutanazije životinja. Navodi nisu tačni jer ne postoji nijedan Zapisnik o izvršenoj zapleni navedenih predmeta, što se može proveriti u evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Netačna je i informacija da je Veterinarska stanica „Zoo centar“ d.o.o. Pančevo, sa kojom je JKP „Higijena“ tada imalo ugovor, zatvorena i da joj je naplaćena kazna od tri miliona dinara. Veterinarska stanica nije zatvorena, ali joj je naplaćena kazna od tri miliona dinara tokom istrage, da bi joj, po završetku istrage, taj iznos, uvećan zateznom kamatom, bio vraćen.

Ono što, takođe, treba da zanima javnost je podatak da je tokom 2011. godine bilo 12 sudskih predmeta za naknadu štete usled ujeda pasa, a u 2023. godini, do sada, zabeleženo je 668 prijava ujeda napuštenih pasa, zbog čega je oštećenim građanima isplaćeno oko 70 miliona dinara.

JKP „Higijena“ Pančevo
Mišo Marković, v.d. direktora

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: