Sanitarna seča drveća u Kuli: Zabrinutost građana opravdana, neosporne dobre namere i profesionalnost JVP „Vode Vojvodine“

miljanic-kula
KULA – JVP „Vode Vojvodine“ prethodne nedelje najavilo je početak sanitarne seče stabala na kanalskoj mreži u Kuli, na potezu od bivšeg Rekreacionog centra do Njegoševe ulice. Razlog seče je proređivanje i uklanjanje bolesnih i dotrajalih stabala sklonih padu.

Određeni broj građana pobunio se protiv te odluke, tražeći konsultaciju „Voda Vojvodine“ sa građanima, objašenjenje šta predstavlja „sanitarna“ seča drveća, kao i plan pošumljavanja.

Tim povodom, porazgovarali smo sa predsednikom opštine Kula, koji je istakao da je on lično podneo prijavu, najpre zbog bezbednosti građana, na osnovu koje je izvršena kontrola šume, a potom i plan seče i pošumljavanja:

„Ja sam podneo prijavu „Vodama Vojvodine“ i pozvao sam ih da uklone trula stabla i stabla koja su počela da padaju, ne samo zbog nevremena, nego i zato što generalno ugrožavaju pešake, rekreativce i građane koji koriste taj prostor. Po osnovu te prijave, oni su izvršili kontrolu cele šume i nakon toga su doneli plan seče i plan pošumljavanja. Taj šumski zasad je u vlasništvu „Voda Vojvodine“, nije u vlasništvu opštine i njime upravlja upravo radna jedinica „Voda Vojvodine“ koja je zadužena za sve šumske zasade pored vodotokova, reka i kanala. Smatrao sam da je važno da se urgentno ukloni nekoliko stabala koja su bila trula i jedno je već praktično palo, ali njihove stručne službe taj deo posla bolje znaju i one su donele procenu šta se i kako seče. Seču smo najavili putem vašeg medija u četvrtak, zatim smo je dodatno pojasnili u nedelju, a ja sam na svako pitanje koje mi je poslato putem mejla ili društvenih mreža odgovorio prilično precizno. „Vode Vojvodine“ su, takođe, dale veoma precizan i stručan odgovor, sa planom i seče i pošumljavanja“.

Naglasio je da mu je drago što se ova tema prati sa posebnom pažnjom i što su građani zabrinuti, ali da on ne sumnja u profesionalnost i dobre namere „Voda Vojvodine“ koje će nakon seče, svakako, obnoviti zasad:

„Dobro je što su građani zabrinuti jer je to važna tema za opštinu i mene lično i dobro je što postoji taj nivo svesti da se jedna takva informacija isprati veoma burno. Ne sumnjam u stručnost i dobre namere „Voda Vojvodine“, jer su i do sada sve radili profesionalno i odgovorno. Radi se o redovnoj aktivnosti i umesto onog što bude uklonjeno biće posađene nove sadnice i obnovljen zasad. Kako je navedeno u dopisu, zasad je projektovan na 25 godina, a ovaj već ima preko 35, što znači da će većina stabala, nažalost, morati da bude uklonjena“.

Osvrnuo se i na priče koje kolaju, a koje nemaju nikakvu osnovu, jer je zvaničan dopis „Voda Vojvodine“ vrlo jasan i dao je tačne informacije ko je vlasnik, ko upravlja, koji su koraci i šta će biti urađeno u narednom periodu:

„Zabrinutost razumem, ali ne razumem neke priče koje se šire naokolo i koje nemaju nikakvog osnova. Sve je rađeno javno i transparentno. Mi, kao Opština, dali smo saopštenje putem medija da će do toga doći i nije, ne daj Bože, pokušano da bude sakriveno od javnosti. Mi pratimo sve te aktivnosti i moja lično, i želja Opštine, a verujem i svih ljudi iz „Voda Vojvodine“ je da se sačuva što više stabala. Ono što mora da se poseče biće uklonjeno, ali će nova stabla biti zasađena“.

Osvrnuo se i na temu ekologije koja je, kako kaže, izuzetno važna, kako njemu, tako i opštini, pa se, u skladu sa tim, u opštini Kula mnogo toga radi po tom pitanju:

„Ekologija je tema gde nema mesta politici. Mislim da smo tu svi na istoj strani. Puno stvari koje se tiču ekologije je urađeno i tek će biti urađeno u narednom periodu. Opština Kula je imala tu nesreću da bude opština sa najzagađenijim vodama, sa veoma malim procenom pošumljenosti i sa velikim zagađenjem, ali se mnogo toga promenilo u zadnjih 10 godina. Imali smo najzagađeniji kanal, koji je sada očišćen i fekalne vode se više ne ulivaju. Pošumljeno je preko 100 hektara. Zamenjen je veliki broj kotlarnica u individualnim domaćinstvima i u javnom sektoru. U individualnim domaćinstvima subvencionisali smo, zajedno sa Ministarstvom, sada već preko 300 kotlarnica na gas, u javnom sektoru 15 i to su ogromni pomaci kada je ekologija u pitanju. I meni i građanima je to značajno i tu smo na istoj strani. Drago mi je što ovu temu prate sa posebnom pažnjom, ali nisam zadovoljan raznim glupostima koje prate tu temu, a nemaju veze sa istinom, iako sam prihvatio i navikao da ih slušam. Dakle, zvanični dopis „Voda Vojvodine“ dao je tačne informacije ko je vlasnik, ko upravlja, ko je nadležan za to, koji su koraci i šta će biti urađeno u narednom periodu“.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.