Samo ovako se pravilno čuva brašno: Mesecima ostaje sveže i nema moljaca

Savetuje se da brašno uvek čuvate na tamnom i suvom mestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Ako ga zaštitite od svetlosti, vazduha i vlage, može duže ostati sveže. Ako kupujete veću količinu brašna, vredi sipati malo u posebnu posudu.

Poenta je da često otvaranje pogoršava njegovu izdržljivost. Bilo bi dobro da imate jednu posudu za skladištenje veće količine brašna, a drugi za redovnu upotrebu. Naravno, pre nego što prespete brašno, uverite se da je posuda suva i čista.

Postoji jedna stvar koju bi trebalo da uradite da biste se zaštitili od moljaca, a to je da odmah nakon kupovine brašno stavite u zamrzivač na dva dana. Zvuči čudno, ali na ovaj način ćemo ubiti sva jaja crva koja su se možda našla u njemu. Nisu svi svesni, ali ih često donosimo u proizvodima iz prodavnice. Niska temperatura će ih ubiti.

Neki ljudi preporučuju čuvanje brašna u zamrzivaču ili frižideru. Takođe je dobra ideja da brašno držite u vakuumskom pakovanju. U njega možete staviti i lovorov list. Neće promeniti ukus ili miris, ali će uplašiti štetočine.

Čuvanje brašna u papirnim ili platnenim kesama nije dobra ideja. Rizik od napada štetočina ili brzog propadanja je veći. Ni papir ni tkanina ne štite od vlage, što može dovesti do grudvanja brašna. Vakuumska posuda ili obična tegla sa navojnim zatvaračem je mnogo bolji izbor.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.