Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru; Vučić: Verovatno ćemo čekati još šest godina za ulazak u EU

KOTOR – U Kotoru je danas počeo samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“, na kojem će se razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će region Zapadnog Balkana verovatno čekati još šest godina za ulazak u Evropsku uniju i da je to u redu.

„Znam da nećemo biti deo Evropske unije, niko od nas, pre Ukrajine. Kada ćemo ući u Evropsku uniju, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem“, rekao je on na samitu.

„Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu. I naravno, to je nešto što se trenutno događa. Verovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu. U vašim zemljama je možda Evropska unija toliko popularna, u mojoj zemlji nije toliko popularna, kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo mi najveći deo ovog regiona. Nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative“, rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će imati dobar sastanak sa najboljim zaključcima i sledećeg puta kada se budemo sastali u Sarajevu.

Predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, domaćin samita, dočekao je lidere regiona Zapadnog Balkana, koji učestvuju na ovom skupu.

Na samitu učestvuju i premijer Albanije Edi Rama, predsednica Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, premijer Severne Makedonije Talat Džaferi, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen, a po prvi put prisutan je i francuski predstavnik za Zapadni Balkan Rene Trocaz.

Samit je otvoren panelom „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“. Na drugom panelu „Doprinos jačanju regionalne saradnje“ govoriće generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gert Jan Kopman.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija. U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Interesovanje medija iz celog regiona je ogromno, a bezbednosne mere su podignute na najviši nivo. Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Verujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate

Vučić je izjavio da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On je, uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU, rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.