Nema ništa lepše nego kad se kućom proširi miris sveže ispečenog testa.
Ljubitelji starinskih kolača teško će odoleti štrudlama, krofnama i salčićima. Ove poslastice uglavnom su bile glavne zvezde nedeljnog ručka.
Sve više mladih domaćica vraća se starinskim kolačima koje su pravile njihove bake. Najveći izazov im je da naprave salčiće koji će spolja biti hrskavi, a iznutra meki i puni pekmeza. Donosimo proveren recept za starinske salčiće ili slanjake, kako se ovi kolači zovu u nekim delovima Srbije.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- kocka svežeg kvasca
- 4 žumanca
- pola kafene kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 100 ml ulja
- čašica rakije
- 500 gr sala
- domaći pekmez
- 150 gr šećera u prahu za posipanje
Priprema:
Sipajte 100 ml mleka u šerpicu, pa ga stavite na ringlu da se malo zagreje.
Skinite šerpicu sa šporeta, dodajte kafenu kašičicu kristal šećera, supenu kašiku brašna i izmrvljen kvasac, pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, biće vam potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo.
U veliku vanglu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, ostatak kristal šećera, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo obavezno sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna i sve sjedinite.
Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu od pola centimetra. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata.
Isti postupak ponovite još dva puta – rastanjite testo oklagijom, premažite ga salom, preklopite, pa ostavite da “odmara”, ovoga puta po 15 minuta.
Četvrti put rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite pekmezom, pa ivice testa blago zatvorite, bez pritiskanja. Ređajte salčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa stavite salčiće da se peku. Kad se blago zarumene, to je znak da su gotovi.
Tokom pečenja nikako nemojte otvarati rernu, jer će salčići splasnuti.
Vruće salčiće uvaljajte u prah šećer i služite.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.