logo transparend vojvodina uzivo

Salapura: Uskoro kreće rekonstrukcija kotlarnice u OŠ „Dr Jovan Cvijić“, investicija vredna 26 miliona dinara (VIDEO)

ZRENJANIN – Gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas, zajedno sa pomoćnicom gradonačelnika Snežanom Vučurević, Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić“ koja je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu obrazovanja „Putokazi“ ocenjena najvećom ocenom i nagrađena velikom zlatnom medaljom u oblasti kvaliteta rada obrazovno – vaspitnih ustanova.

Tokom današnje posete gradonačelnik je u pratnji direktorke škole Biljane Jovanov, između ostalog, obišao školsku biblioteku, kabinete za informatiku, fiskulturnu salu i uređen prostor u kome se odvija produženi boravak za šezdesetak učenika.

–  Prvi razlog današnje posete jeste poseta uzornoj ustanovi obrazovanja u našem gradu koju pohađa 620 dece u 26 odeljenja i da praktično pohvalimo, istaknemo i čestitamo na velikoj zlatnoj medalji koja je dobila ova škola na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja, kao i da porazgovaramo sa zaposlenima u ovoj osnovnoj školi. Naravno, da vidimo kako i na koji način možemo da unapredimo rad ove škole. Najpre želim da pohvalim inicijativu rukovodstva škole i direktorke koja ne samo da se oslanja na sredstva koja daje Grad i koja nikada nisu dovoljna, obzirom da Grad u svom delokrugu nadležnosti koje ima plaća i materijalne troškove i održavanja za sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Zrenjanina. Podsetiću da je najmlađa osnova škola 1980. godište na teritoriji našeg grada i da su troškovi za održavanje izuzetno veliki kada su u pitanju objekti ovakvog tipa. Dakle,  ova škola nije čekala samo sredstva Grada već je okrenuta i ka eksternim izvorima finansiranja putem projekata i konkursa Ministarstva prosvete, Pokrajinskog sekretarijata i  donacija raznih kompanija, dobroj saradnji sa roditeljima koji su, što je i normalne prirode, dali svoj doprinos za funkcionisanje ove škole – rekao je gradonačelnik Salapura.

Ocenio je da je sve to praktično model koji bi trebalo da prate sve ostale škole i subjekti – zajednički uz sredstva grada, sopstvena sredstva iz projekata i da se na taj način poboljšaju uslovi obrazovanja u Zrenjaninu.

– Drugi i najvažniji deo današnje posete jeste ono što najavljujemo za naredni period, najverovatnije tokom letnjeg raspusta, to je rekonstrukcija kotlarnice sa izgradnjom hidrantske mreže u ovoj školi, a ukupna vrednost investicije je 26 miliona dinara. Biće to pojedinačno najveća investicija koju ćemo uložiti u osnovnu školu. Naravno, moramo da idemo korak po korak kako bi smo školu doveli do te optimalne energetske efikasnosti. Inače, ova škola je jedina i prva škola u Srbiji koja ima geotermalni sistem hlađenja i grejanja, što je bila donacija od strane Evropske unije i obzirom na ovakve uslove i na veliku površinu škole, 3.610 kvadratnih metara, to nije dovoljno, a budući da imamo stari sistem koji treba da se održava, kotlarnicu, tačnije kotao koji mora da se rekonstruiše, jer istekao je vek trajanja i prosto, to su neke prirodne stvari koje moraju da se rade – rekao je gradonačelnik uz napomenu da je protekle zime zbog problema sa grejanjem moralo doći do prilagođavanja nastave, a da će realizacijom velike investicije od 1. septembra, a najkasnije sledeće godine kada škola slavi jubilej, 65 godina rada biti rešen problem grejanja.

Direktorka škole, Biljana Jovanov kazala je da su počastvovani današnjom posetom, ali i podrškom uspesima obrazovno vaspitnih ustanova.

– Naša škola je na 19. Međunarodnom sajmu obrazovanja u delu vrednovanja kvaliteta obrazovno vaspitnih ustanova nagrađena velikom zlatnom medaljom, ponosna sam jer je to zapravo kruna jednog timskog rada, požrtvovanosti, profesionalnosti,  posvećenosti, ljubavi prema deci i ovoj plemenitoj profesiji. Zapravo, ovo će nam biti podstrek za dalje jer kao što znamo obrazovanje je jedino dobro i najmoćnije dobro kojim možemo menjati svet, a podstaknuti ovim priznanjem trudićemo se da nastavimo stepenik više, da nove izazove savladavamo sa još većom lakoćom, sa još većim entuzijazmom da bismo ostvarili svoje postavljene ciljeve – rekla je ona.

Ukazavši još jednom da je ponosna na sve uspehe i rezultate učenika, učitelja i  nastavnika te škole i da joj upravo to daje volju da tako hrabro, sa puno elana i pozitivne energije, savladava sve prepreke.

– Sadašnjica pred vas postavlja svakojake izazove i trudimo se da zajedničkim snagama savladamo sve te poteškoće, a jedna od poteškoća kao što je gradonačelnik rekao jeste grejanje. S obzirom da je škola izgrađena 1960. godine i da od 1985. godine imamo kotlove na gas koji su dotrajali,  došlo je vreme za rekonstrukciju. Hvala Gradu, Pokrajini, hvala našim saradnicima i prijateljima jer samo tako, zajednički i udruženi, možemo prevazići ovu poteškoću i nadam se da ćemo za sledeću grejnu sezonu obezbediti sve što je potrebno – navela je direktorka škole „Dr Jovan Cvijić“ Biljana Jovanov.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.