logo transparend vojvodina uzivo

Salapura: Titula Nacionalna prestonica kulture još jedan u nizu pokazatelja da grad Zrenjanin ima ogroman potencijal (VIDEO)

ZRENJANIN – Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa „Prestonica kulture Srbije“ donela je predlog Odluke, koji je prihvatila potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković, da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kako se navodi, na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti.

U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike, ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Tim povodom razgovarali smo sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i direktorom Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Dejanom Karlečikom.

„Titula Nacionalna prestonica kulture je još jedan u nizu pokazatelja da grad Zrenjanin ima ogroman potencijal, da ima dobru kulturnu scenu, da ima dobre kulturne poslenike, ali i programe i sadržaje koje ćemo predstaviti kroz 50 novih umetničkih projekata. Međutim, ne samo kroz umetničke projekte, nego i kroz infrastrukturna ulaganja. Veliki deo sredstava biće opredeljen za rekonstrukciju zgrade pozorišta, najstarije pozorišne sale u Srbiji, ali i za rekonstrukciju zgrade Zadružne banke i njeno pretvaranje u savremeni umetnički prostor. Sve to nam omogućava i da se povežemo sa sredinama van Srbije, poput Temišvara koji je Evropska prestonica kulture“, poručio je gradonačelnik Salapura.

 

Direktor zrenjaninskog pozorišta Dejan Karlečik je poručio da će 2025. godina biti novi zamajac i početak novog razdoblja u oblasti kulture u Zrenjaninu.

 

Na Javni poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u programu Prestonica kulture Srbije 2025, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.