Salapura: Nastavljamo da podržavamo Taraške poljoprivrednike koji koriste skelu (VIDEO)

ZRENJANIN – Šesta stanica u okviru trećeg ciklusa radne aktivnosti gradonačelnika “Da nam sela budu bliža” danas je bio Taraš. Gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima, održao je sastanak u prostorijama mesne zajednice, a potom i obišao poljoprivredno gazdinstvo Igora Ostojića. 

Podsećajući se nedavno realizovanih aktivnosti u tom selu, gradonačelnik je pomenuo veliku ekološku investiciju, čišćenje deponije u koje je uloženo 40 miliona dinara, a značajna sredstva su uložena i u rekonstrukciju škole.

– Uz pomoć pokrajinskog i gradskog budžeta uloženo je oko 4,5 miliona i tu nećemo stati, jer je sledeće što treba da uradimo zamena kotla za grejanje i zamena oluka na školi. Nastavljamo da podržavamo taraške poljoprivrednike koji koriste skelu i ovogodišnji ugovor o njenom funkcionisanju vredan je 9 miliona dinara. U junu nas očekuje poznata manifestacija, “Dani taraških roda”, koju će grad podržati kao i do sada – istakao je gradonačelnik Salapura.

Prokomentarisao je i posetu porodici Ostojić, koja se bavi organskom proizvodnjom.

– Da sela imaju perspektivu dokaz je i poljoprivredno gazdinstvo Ostojić, četvoročlana porodica sa dvoje male dece, koji su do pre dve godine živeli u Zrenjaninu. Koristili su podsticaje grada kroz konkurs za organsku proizvodnju i upravo najavljujemo da ćemo u narednom periodu, u mesecu junu, raspisati novi, treći poziv. Pokazalo se da ima zainteresovanih za organsku proizvodnju i Taraš je, pored programa koji su posvećeni rodama, postao poznat i po organskoj proizvodnji kojom se bavi više domaćinstava.

Igor Ostojić kaže da mu podsticajna sredstva koja dobija od grada dosta znače u proizvodnji kojom se bavi, da procedura za konkurisanje nije komplikovana i da je sredstva na najbolji način iskoristio za nabavku semenskog materijala i mehanizacije.

– Moje gazdinstvo pripada grupi malih gazdinstava, s obzirom da obrađujemo dvadesetak hektara zemlje. Od toga smo na hektaru ipo zasnovali organsku proizvodnju, trenutno smo u trećoj godini konverzije i ove godine bi trebalo da dobijemo sertifikat – objašnjava Ostojić i dodaje da je u Tarašu tradicija da se proizvodi povrće, čime se i on bavi.

– Ta tradicija prisutna je kroz generacije i u mojoj porodici, brat i ja smo je nastavili i proizvodimo prvenstveno krompir i kupus, a svake godine unosimo u proizvodnju i neke nove kulture, kao što su krastavac, kukuruz šećerac, cvekla – kaže on.

Predsednica Saveta mesne zajednice Taraš Dragana Žegaracpozdravlja aktivnost “Da nam sela budu bliža”, kao veoma korisnu i kao mogućnost da se u razgovoru sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima dođe do rešenja za određene probleme.

– Rešili smo probleme sa skelom i divljom deponijom, rešavamo one u vezi sa rasvetom, priključenjem na gasnu mrežu, meštani nam se tim povodima i najčešće obraćaju. Jedan od problema je i put na ulazu u Taraš i put ka raskrnici puteva za Melence i Kumane koji nije završen, a takođe pokušavamo da dobijemo na korišćenje nekadašnji Dom kulture, koji nam je neophodan za rad nekoliko naših udruženja – navela je predsednica Saveta MZ Taraš.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.