logo transparend vojvodina uzivo

Salapura: Iz gradskog budžeta do sada izdvojeno 9 miliona dinara za omladinsko preduzetništvo

ZRENJANIN – Gradonačelnik Simo Salapura uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na osnovu konkursa za ekonomsko osnaživanje mladih na teritoriji grada Zrenjanina.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 33 zainteresovanih, a podržano je 22 preduzetnika, od čega je 13 žena. Prednost u odlučivanju imali su mladi sa sela te je podržano njih pet; dvoje iz Perleza, i po jedan korisnik iz Kleka, Lazareva i Orlovata.

Cilj tog programa je povećanje svesti o važnosti omladinskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge mladih preduzetnika na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

Današnjem uručenju ugovora prisustvovali su i Olivera Radić, koordinator u odseku za lokalni ekonomski razvoj i investicije Odeljenje za finansije, Predrag Stankov direktor regionalne Privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga,  predstavnik Unije poslodavaca Zrenjanin Izabela Balint Markov, Miodrag Laništanin iz Kancelarije za mlade, kao i Renata Ilić iz Komisije za dodelu sredstava.

Bila je to prilika da korisnici sredstava dobiju odgovore na postavljena pitanja, kao i smernice gde se ubuduće mogu obratiti kako bi unapredili svoje poslovanje.

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da je ova linija je za omladinsko preduzetništvo upravo jedan od modela kako i na koji način Grad Zrenjanin pomaže preduzetništvo.

– Ovo je treća godina zaredom da raspisujemo ove konkurse, ove godine za podršku omladinskom preduzetništvu po ovom konkursu izdvojeno tri miliona dinara a do sada je ukupno uloženo devet miliona dinara. Ono što smo analizom dokazali jeste da postoji trend rasta broja aplikanata na ovaj konkurs, što znači da je konkurs dobro osmišljen, na čemu se zahvaljujem Komisiji koja je tome dala izuzetan doprinos. Takođe, to pokazuje da smo napravili pomak i iskorak više da se približimo omladini, odnosno onima koji će biti nosioci preduzetništva u našem gradu u budućnosti – rekao je gradonačelnik i zahvalio svima koji su se prijavili na konkurs.

– Grad će se truditi da u što kraćem roku uplati sredstva za subvenciju kako bi mogli da unaprede svoje biznise – rekao je on.

Predrag Stankov ukazao je da je pored podrške ženskom preduzetništvu i podsticanje starih zanata, dodela bespovratnih sredstva za omladinsko preduzetništvo takođe dobar konkurs, te da o tome dovoljno govori podatak da se sve više mladih preduzetnika i preduzetnica prijavljuju na ove konkurse, povlače sredstva, zatim proširuju svoje poslove što dovodi i do novih zapošljavanja.

– To je ono na čemu svi zajedno radimo i Grad Zrenjanin, Privredna komora i Unija poslodavaca. Važno je da moramo raditi zajedno i ovo je jedan od dobrih načina i primera dobre prakse kako Grad može ići ka napretku – rekao je Stankov.

Inače, na konkursu raspisanom 2022. godine podržano je 16, naredne 2023. godine njih 18, a ove godine 22 mladih preduzetnika.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.