Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

PANČEVO – Sajam će se održati u subotu 30. oktobra na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, u periodu od 11:00 do 15:00 časova, svečano otvaranje manifestacije planirano je za 12 časova.

Grad Pančevo u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za ravnopravnost polova i Južnobanatskim upravnim okrugom prvi put organizuje tradicionalnu manifestaciju Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.
Oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine predstaviće svoj rad.
Posetioci će moći da se upoznaju sa njihovim stvaralaštvom, ali i uživaju u mnogobrojnim đakonijama i bogatom kulturno umetničkom programu, izložbama.

Foto: pixabay

Cilj manifestacije je promovisati kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine kao i njihove moguće privredno-ekonomske i turističke kapacitete, očuvanje tradicije i multikulturalnosti.

Žene Srema, Banata i Bačke od najranijih vremena čuvaju običaje svojih naroda od zaborava. Zbog različitih istorijskih okolnosti, odolevale su iskušenjima očuvanja tradicije. Brojni običaji su nestali ili su potisnuti ali oni su ostali zabeleženi u radovima Udruženja žena i nastavili da se neguju kroz različite manifestacije. Kroz njihovo postojanje i rad, kulturno nasleđe prenosi se s generaciju na generaciju. Pokzale su i hrabrost i kreativnu inicijativu da fragmente prošlosti, veštinom svojih ruku implementiraju i u savremene, moderne tokove stvaralaštva.

Udruženja žena Srema, Banata i Bačke su ambasadori multikulturalnosti Vojvodine. Doprinose raumevanju istorije, tradicije, kulture naroda koji žive na njenoj teritoriji. Svojim radom, međusobnom saradnjom, dokazale su da različitosti umesto da nas razdvajaju budu tačke koje nas spajaju, obogaćuju naše društvo u celini i stvaraju osnov za socijalni, ekonomski i kulturni progres.

Sajam se održava uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.
Posetioci i izlagači pozivaju se da čuvaju svoje zdravlje i brinu o sebi i drugima.

Tagovi:

Pročitajte još: