BAČKA PALANKA – Specijalitete neophodne za predstojeće jesenje i zimske dane, Bačkopalančani su mogli da pazare na manifestaciji „Bakin špajz“ koja je održana u subotu u centru grada.
Organizator ovog sajma domaćih proizvoda bilo je Udruženje građana „Stav“, uz podršku Turističke organizacije, Opštine Bačka Palanka i lokalnih akcionih grupa „Fruška gora – Dunav“ i „Ravnica Bačke“.
„LAG Fruška gora – Dunav pokriva Beočin, Šid i Neštin i Vizić, pošto su to sremska sela, a LAG „Ravnica Bačke“ pokriva Bački Petrovac, Bač i mesta bačkopalanačke opštine koja se nalaze na bačkoj strani. Radimo u svih pet opština, negde učestvujemo u već postojećim manifestacijama sa ovim izlagačima, a negde imamo zasebne manifestacije. Oko tridesetak izlagača redovno idu sa nama – kazao je Zoran Jovičin iz Udruženja građana „Stav“ i dodao da je cilj ovakvih sajmova da se pomogne malim i srednjim proizvođačima da ponude svoj proizvod.
Izlagači su većinom registrovana poljoprivredna gazdinstva i pojedinci koji imaju svoje domaće proizvode, a ovakve manifestacije upravo služe kako bi se sugrađani upoznali sa njihovim radom i pazarili kvalitetne i proverene proizvode. Jedno od takvih gazdinstava jeste i PG „Marinković“ iz Vizića, koji su za svoje sireve ove godine dobili zlatne medalje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Dimljeni sirevi od kravljeg mleka bez začina ili sa paprikom, susamom, bosiljkom, vlašcem, deo su njihove ponude. Palančani ove mlečne delicije mogu da pronađu i na lokalnoj pijaci, redovni su na noćnim bazarima i sajmovima, a vidljivi su i na Instagramu.
Gazdinstvo Adamović iz Mladenova bavi se kozarstvom i u ponudi imaju polutvrde sireve, obične i sa začinima kao što su bosiljak i biber, sireve u maslinovom ulju i mocarelu od kozjeg mleka. Kako su nam rekli, cilj im je da se predstave što većem broju ljudi, a zadovoljni su bili posetom u Bačkoj Palanci.
Zna se da na tanjiru, uz dobar sir, odlično idu i neke ukusne mesne prerađevine, te su mnogi posetioci sajma rado zastajali kraj štanda sa suhomesnatim proizvodima gazdinstva iz Bačkog Petrovca. Porodica Ruman radi po tradicionalnoj recepturi, a u ponudi imaju, između ostalog, petrovačku tanku kobasicu, domaću dimljenu šunkaricu i novosadsku salamu, suvi vrat i pečenicu, kao i poznati petrovački kulen. Proizvode i začinsku papriku koju prodaju i koriste u svojim proizvodima. Malo dalje od primamljivog mirisa kobasica i kulena, bio je štand sa domaćom zimnicom Radoslava Mirkova iz Silbaša. On zajedno sa suprugom i snajom sprema mnogobrojne proizvode i to od povrća koje sami uzgajaju. Rekao nam je da je njihov štand već rano ostao poluprazan, jer Palančani rado kupuju domaću zimnicu. To nije ni čudo, jer nema pravog bakinog špajza bez domaćeg ajvara, pinđura, mešane turšije, seckanih skuvanih paprika, feferona, soka od paradajza i domaćeg kečapa, koje pravi ova porodica iz Silbaša.
Sve namirnice u špajzu treba i uredno poslagati, pa tu u pomoć dolaze police i drugi predmeti od drveta koje pravi porodica Margić iz Bačke Palanke.
Mi smo mala porodična radionica koja proizvodi unikatne stvari od drveta. Radimo ukrasnu drvenu ambalažu, daske za serviranje, slavske i rođendanske poklone, sve od drveta. Puno ljubavi ulažemo u rad i iskazujemo kroz naše proizvode, što ljudi prepoznaju. Kako se oko dve godine bavimo ovim, relativno smo novi, ali imamo proizvode koji su jedinstveni na tržištu, pa imamo i dosta zainteresovanih kupaca i čak i saradnju sa nekim firmama – rekao nam je Ivan Margić.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.