logo transparend vojvodina uzivo

Psiholog objašnjava zašto se budimo ranije

Pored fizičkih i mentalnih promena, mozak postaje manje osetljiv kako starimo. To objašnjava zašto se stariji ljudi umore ranije od mlađih, ali se istovremeno bude potpuno odmorni i ranije od ostalih.

„Sve ukazuje na to da jedan od faktora koji doprinosi ranijem buđenju jeste promena vida koja dolazi s godinama, što smanjuje intenzitet svetlosne stimulacije koju naš mozak prima“, objašnjava profesorka psihologije Sindi Lastig sa Univerziteta Mičigen.

Ovo je posebno važno za osobe koje imaju kataraktu, uobičajeno stanje koje pogađa više od 50 odsto osoba starijih od 80 godina prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje. Katarakta uzrokuje zamagljen vid, duple slike i druge probleme sa vidom.

Zašto je ovo bitno?

Kako manje svetla ulazi u oči zbog problema sa vidom koje uzrokuje katarakta, telo počinje da luči melatonin (hormon spavanja) ranije nego što bi trebalo.

Kod mlađih osoba, nivo melatonina počinje da raste nakon zalaska sunca. Međutim, mozak osoba sa kataraktom percipira da je zalazak sunca bio ranije, što ih čini umornima pre večeri. Rani odlazak na spavanje rezultira i ranijim buđenjem.

Ako se prepoznajete u ovim promenama i želite da poboljšate kvalitet svog sna u starijem dobu, Lastig ima nekoliko saveta.

Prvo, izložite se jakom svetlu kasno uveče. To može podrazumevati šetnju pre zalaska sunca, čitanje knjige na svetlom ekranu tableta ili gledanje TV-a sa svetlim ekranom. „Intenzivno svetlo može ‘reći’ mozgu da sunce još uvek nije zašlo, čime se usporava proizvodnja melatonina. Da biste sebi pomogli da ostanete budni nešto duže, probajte da praktikujete ove aktivnosti 30 do 60 minuta pre zalaska sunca“, savetuje Lastig.

Takođe, trebalo bi izbegavati konzumaciju alkohola, jer iako vam može pomoći da brže zaspite, može narušiti kvalitet sna.

Da biste postigli bolji san, možete isprobati i vežbanje kao deo svakodnevne rutine.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.