RZS: Procenjeni rast bruto domaćeg proizvoda 2,3 odsto u odnosu na lane

BEOGRAD – Prema procenama o ekonomskim kretanjima u ovoj godini, koje je danas objavio Republički zavod za statistiku (RZS), ukupna ekonomska aktivnost merena realnim kretanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP), zabeležila je rast od 2,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Bruto investicije u osnovna sredstva, merene stopama realnog rasta, ostale su na istom nivou kao prethodne godine, poljoprivredna proizvodnja ostvarila je pad fizičkog obima od 8,0 odsto, industrijska je porasla za 1,5 odsto, a prerađivačka za 1,7 procenata.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu je realno opala za 11,8 odsto u odnosu na 2021. godinu, promet u trgovini na malo je porasto za 6,4 odsto, a u trgovini na veliko bio je nominalno veći za 19 procenata. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u evrima, u 2022. godini je u odnosu na 2021. zabeležen rast izvoza za 23,5 odsto, a uvoza za 33 procenta.

Procenjuje se da je u ugostiteljstvu zabeležen realni rast od 40,6 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 37,5 procenata. Ove godine je u odnosu na prošlu registrovano povećanje fizičkog obima saobraćaja od 23,1 odsto i pad fizičkog obima telekomunikacija za 1,5 procenata.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu 2022. godine, stopa zaposlenosti je iznosila 50,8 odsto, a stopa nezaposlenosti 8,9 procenata. Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u ovoj godini su u odnosu na prethodnu bile nominalno veće za 14,1 odsto, a realno za dva procenta. Procenjena godišnja stopa inflacije iznosi 15,1 odsto.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.