Ružić i ministarka UAE o mogućnostima za saradnju u oblasti obrazovanja

BEOGRAD – Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je danas sa ministarkom obrazovanja i naprednih tehnologija Ujedinjenjih Arapskih Emirata Sarom bin Jusuf al Amiri o mogućnostima za proširenje saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i novih tehnologija.

Ružić je istakao da je jedan od prioriteta Srbije proces digitalizacije, uključujući i digitalizaciju u obrazovanju, zbog čega se škole kontinuirano opremaju IT opremom i obezbeđuju nove digitalne učionice, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

“Na nivou osnovnog obrazovanja uveli smo dva obavezna predmeta – Digitalni svet i Računarstvo. Učenici završnih razreda imaju priliku da uče i o veštačkoj inteligenciji. Takođe, u srednjem obrazovanju, učenici se sa ovom oblašću upoznaju kroz nekoliko školskih predmeta, uglavnom izbornih“, rekao je ministar i dodao da je Srbija fokusirana na inovativne pristupe nastavi i učenju.

Ružić je dodao i da na visokoškolskim ustanovama u Srbiji postoji sedam master programa o veštačkoj inteligenciji.

„Očekujemo da će više od 300 visoko obučenih diplomaca odgovoriti na potrebe industrije, zajedno sa 3.000 diplomiranih akademaca iz IT oblasti godišnje. Takođe smo investirali u 12 istraživačkih grupa koje se bave veštačkom inteligencijom na univerzitetima u Srbiji“, rekao je Ružić.

On je istakao da je obrazovanje ključ za bolju budućnost.

„Bili bismo zaista srećni da naučimo više od vas, ali i da vam pokažemo šta smo uradili i koji su nam ciljevi u budućnosti kako bismo mogli više da sarađujemo u oblasti obrazovanja i novih tehnologija“, rekao je on.

Ministarka Al Amiri rekla je da je kada je reč o obrazovanju u UAE je fokus, takođe, na razvijanju veština u oblasti IT-a kod učenika kao i razvijanje digitalnih i drugih kompetencija nastavnika.
Prema njenim rečima, to su oblasti u kojima bi trebalo usmeriti buduću saradnju sa Srbijom, uz oblast srednjeg stručnog obrazovanja.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: