Ruski poljoprivredni izvoz dostigao skoro 42 milijarde dolara u 2022. godini

Rusija je u 2022. godini povećala izvoz poljoprivrednih proizvoda za 12% u odnosu na 2021. godinu, na 41,5 milijardi dolara, uključujući isporuke prijateljskim zemljama – 34 milijarde dolara, ili 82% od ukupnog iznosa, izjavila je potpredsednica ruske vlade Viktorija Abramčenko.

Prošle godine ruski poljoprivredni izvoz premašio je 41,5 milijardi dolara, što je 12 odsto više nego godinu dana ranije – rekla je ona na završnom sastanku kolegijuma Ministarstva poljoprivrede.

Abramčenko je posebno istakla preorijentaciju isporuka poljoprivrednih proizvoda iz neprijateljskih zemalja u prijateljske.

– Usled toga je izvoz poljoprivrednih proizvoda u prijateljske zemlje dostigao 82 odsto ukupnog obima i premašio 34 milijarde dolara. To je za četvrtinu više nego godinu dana ranije – kazala je Abramčenko.

Prema njenim rečima, geografija ruskog poljoprivrednog izvoza obuhvata oko 160 zemalja sveta, dok je u uslovima spoljnotrgovinskih ograničenja 2022. godine otvoreno 18 oblasti prodajnih tržišta za 46 vrsta proizvoda.

– Pre svega, to su Azija, Afrika, Bliski istok i Latinska Amerika. Intenzivirana je saradnja sa ključnim inostranim partnerima u oblasti trgovine hranom, poput Egipta, Turske, Kine i Indije – kazala je Abramčenko.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: