logo transparend vojvodina uzivo

Ruski gigant Nornickel planira da prebaci proizvodnju bakra u Kinu

MOSKVA – Ruski rudarski gigant Nornickel, jedan od najvećih svetskih proizvođača nikla, bakra i metala iz platinske grupe, pregovara sa kompanijom China Copper o stvaranju zajedničkog preduzeća i premeštanju svoje baze za topljenje bakra u Kinu zbog sankcija.

Ako dogovor bude postignut i sproveden, to će biti prvi put da se ruska fabrika izmesti iz Rusije zbog sankcija, zabrane američke i britanske berze metala da prihvataju novi aluminijum, bakar i nikl proizveden u Rusiji, prenosi Reuters, pozivajući se na četiri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Nova fabrika u Kini, koja bi trebalo da bude izgrađena do sredine 2027. godine, imaće kapacitet za proizvodnju do 450.000 tona bakra godišnje, što predstavlja oko dva odsto svetskih godišnjih rezervi proizvodnje, koje se procenjuju na oko 22 miliona tona, prenosi Mina.

Nornickel, koji je prošle godine prijavio proizvodnju od 425.400 tona rafinisanog bakra, prerađuje sve svoje koncentrate u Arktičkoj fabrici, jedinom postrojenju koje proizvodi gotov bakar za isporuku na berzu.

U aprilu je kompanija saopštila da planira da zatvori svoju arktičku fabriku i izgradi novu fabriku u Kini sa neimenovanim partnerom.

Rukovodioci kompanije China Copper, koja pripada najvećem svetskom kineskom proizvođaču aluminijuma Chinalco, posetili su Moskvu u junu da bi uopšteno razgovarali o mogućem zajedničkom ulaganju. Trenutno se raspravlja o detaljima njegove strukture i investicija.

Očekuje se da će odluka o zajedničkom preduzeću, čiji će se proizvodi prodavati uglavnom u Kini, biti doneta u narednih nekoliko meseci.

Plan dolazi ubrzo nakon što je Londonska berza metala, najveći i najstariji svetski forum metala, objavila nova ograničenja prodaje proizvoda u aprilu.

Nornickel i njegov metal ne podležu američkim ili evropskim sankcijama, ali mnogi zapadni potrošači odbijaju da kupuju metal ruskog porekla nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Prema novim pravilima Londonske berze metala, na kojoj je bio uskladišten najveći deo metala ruske kompanije, od 13. aprila takve usluge više nisu dostupne Rusima.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.