Rusija podseća: Imate vremena do 18. novembra

Ujedinjene nacije obećale su Rusiji da će uskoro moći da postignu ukidanje ograničenja na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda, u skladu sa sporazumom o žitu.

To je izjavio prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je za list Izvestija rekao da Moskva podseća UN da imaju vremena da ispune svoje obaveze do 18. novembra, kada ističe sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka.

Poljanski je naveo da će Moskva, prilikom odlučivanja o produživanju sporazuma, proceniti efikasnost sprovođenja ruskog dela sporazuma i napora UN.

Sporazum o izvozu žitarica i prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka postignut je u Istanbulu 22. jula i sastoji se od dva dokumenta. Prvi je dokument o izvozu žita iz ukrajinskih luka, a drugi o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Prvi sporazum važi 120 dana i ističe 18. novembra, a drugi je na tri godine, navodi Izvestija.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio je 3. novembra da se ruski deo sporazuma o izvozu ruskog žita, hrane i đubriva “veoma loše sprovodi” i da će Moskva to uzeti u obzir prilikom odlučivanja o produžavanju sporazuma nakon isteka njegovog važenja 18. novembra.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: