logo transparend vojvodina uzivo

Rusija isporučuje Kini rekordne količine gasa i uglja za proizvodnju čelika

Kina je za 7 meseci kupila energente vredne preko 50 milijardi dolara od Rusije. Kineska nabavka energije od Rusije iznosila je 30 milijardi dolara.

Kina je u septembru uvezla rekordne količine ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) i uglja za proizvodnju čelika, pošto je ukupna kupovina energenata premašila 50 milijardi dolara otkako je invazija na Ukrajinu naterala Moskvu da proširi prodaju svom strateškom savezniku.

Uvoz koksnog uglja iz Rusije je u septembru skočio na 2,5 miliona tona, sa oko 900.000 tona u istom mesecu prošle godine i 1,9 miliona tona u avgustu, prema podacima kineske carine. Prodaja LNG-a porasla je za trećinu u odnosu na pre godinu dana na 819.000 tona, uprkos padu od 12 odsto u ukupnoj kupovini Kine. Kina od početka godine nije prijavila količinu uvoza putem gasovoda, glavnog kanala ruskog gasa.

Uvoz sirove nafte iz Rusije bio je na 7,5 miliona tona prošlog meseca, u poređenju sa 8,3 miliona tona u avgustu i 6,1 miliona tona pre godinu dana, pri čemu je Saudijska Arabija preskočila Rusiju kao najveći snabdevač Kine.

Ukupna kupovina ruske energije, uključujući naftne derivate, usporila je prošlog meseca na 7,5 milijardi dolara sa revidiranih rekordnih 8,4 milijarde dolara u avgustu, iako je iznos još uvek znatno ispred prošlogodišnjih 4,7 milijardi dolara. U zbiru, to dovodi Rusiju do iznosa od preko 51 milijarde dolara za sedam meseci od početka rata u Ukrajini. U istom periodu 2021. godine, kineska nabavka energije od Rusije iznosila je 30 milijardi dolara.

Iako su vrednosti uvoza uvećane globalnim skokom cena energije izazvanim ratom, Kina i dalje uzima veću količinu od Rusije, ponekad po sniženim cenama. Moskva ima zadatak da pronađe stanicu za izvoz koji se bojkotuje u velikom delu ostatka sveta kao kazna za invaziju. Novi paket sankcija Evropske unije koji će tankere lišiti osiguranja i drugih usluga trebalo bi da stupi na snagu petog decembra.

Ostali podaci o uvozu iz Rusije u septembru uključuju:

-Uvoz uglja, uključujući i termalni i koksni ugalj, porastao je za 20 odsto na godišnjem nivou na skoro sedam miliona tona

-Uvoz rafinisanog bakra je udvostručen na 39.578 tona

-Uvoz rafinisanog nikla je opao za 60 odsto na 3.363 tone

-Uvoz rafinisanog aluminijuma porastao je više od četiri puta na 45.666 tona

-Uvoz paladijuma pao je za 57 odsto na 265 kilograma

-Uvoz pšenice smanjen je za 45 odsto na 3.431 tonu

Juan je pao na najslabiji nivo od 2007. godine nakon što je centralna banka olabavila kontrolu nad svojim strogo kontrolisanim fiksiranjem valute tako što je postavila kurs na najniži nivo u 14 godina. To će nagomilati troškove za kupce sirovina, smanjujući potražnju u trenutku kada je potrošnja najvećeg svetskog uvoznika već pod pritiskom zbog usporavanja privrede i politike „Covid-Zero“.

Nedavna kretanja na tržištu

Bakar +0,3% u Šangaju

Sirova nafta +1,5% u Šangaju

Aluminijum -0,4% u Šangaju

Nikl +0,9% u Šangaju

Ruda gvožđa -1% u Dalijanu

Čelična armatura -0,9% u Šangaju

Termalni ugalj N/A u Džengdžou

Koksni ugalj -3,6% u Dalijanu

Žive svinje +1% u Dalijanu

Kukuruz -0,7% u Dalianu

Kina je instalirala ogromnu količinu solarnih panela u prvih devet meseci ove godine, približavajući se rekordnom kapacitetu dodatom 2021. uprkos prekidima u lancu snabdevanja zbog kojih su cene porasle.

Naučnici su možda otkrili metod za pravljenje magneta koji se koriste u turbinama na vetar i električnim automobilima bez metala retkih zemalja koji se skoro isključivo proizvode u Kini.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.