Rusija četvrta u svetu po zlatnim i deviznim rezervama

Kina je ostala lider 17. godinu zaredom, čije su rezerve na kraju decembra iznosile 3,31 bilion dolara

Rusija je krajem prošle godine postala četvrta među vlasnicima najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svetu, na osnovu podataka nacionalnih centralnih banaka, prenose “RIA Novosti”.

Kina je ostala lider 17. godinu zaredom, čije su rezerve na kraju decembra  iznosile 3,31 bilion dolara. Drugi je Japan sa 1,27 biliona dolara, a treći Švajcarska sa 924 milijarde dolara.

Rusija je godinu završila sa rezervama od 582 milijarde dolara, dok je 2021. godine izgubila četvrto mesto od Indije, ali je uspela da vrati svoju poziciju, tako je trenutno peta sa rezervama od 563 milijarde dolara.

Na šestom mestu je Saudijska Arabija sa uštedom od 460 milijardi dolara. Na kraju godine pomerila se za dve pozicije, pomerivši Hong Kong (424 milijarde dolara) na sedmo mesto, a Južnu Koreju (424 milijarde dolara) na osmo. Singapur, koji je 2021. bio deveti, izgubio je dve pozicije i ispao iz prvih deset. Kao rezultat toga, Brazil (325 milijardi dolara) je deveti, a Nemačka (295 milijardi dolara) deseta.

U prvih 30 nije bilo značajnijih promena: jedina novost je bila Švedska, koja je sa poslednje pozicije izbacila Holandiju. Istovremeno, skoro sve zemlje su promenile svoje pozicije, dok su ih Francuska i Italija značajno unapredile, popevši se za dva stepenika.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: