logo transparend vojvodina uzivo

,

Rusi u Srbiji kupili ceo jedan Niš

Ruski državljani su u 2023. godini uložili preko 180 miliona evra u nekretnine u Srbiji, što je jednako tržištu nepokretnosti Niša, rekla je za „Blumberg Adriju“ šefica odeljenja za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda Ivana Štrbac.

Prema izveštaju RGZ-a, Beograd je na tržištu stanova u 2023. godini imao dominantan udeo u ukupnoj vrednosti, 61 odsto vrednosti svih transakcija, pri čemu je za kupovinu stanova u glavnom gradu izdvojena 2,1 milijarda evra.

– Indeks cena govori da su one na nivou Srbije porasle 5,7 odsto u četvrtom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal 2022. godine – dodala je Štrbac.

Prema njenim rečima, početkom prošle godine u Srbiji je uočen dvocifreni rast cena stanova, ali je on sada ponovo jednocifren, što može da ukazuje na trend stabilizacije tržišta.

– Na tržište stanova i tržište nepokretnosti utiču dve sile, na koje utiče više faktora. Na primer, na pad ponude mogu uticati zapravo skuplji krediti, odnosno visoke kamatne stope, za koje vidimo da i Fed i Evropska centralna banka u skorijem periodu najavljuju smanjenje – rekla je Ivana Štrbac.

Kada je reč o novogradnji, ona čini 45 odsto ukupnog prometa stanova. Međutim, Ivana Štrbac ističe i da je došlo do pada prodaje u skupljim delovima grada kao što su Vračar, Stari grad i Novi Beograd.

– Tu je došlo do pada prometa u novoj gradnji, a u okolnim opštinama kao što su Obrenovac i Mladenovac je došlo do porasta prodaje novogradnje – rekla je ona.

Podsetila je i da je u zadnjih pet nedelja došlo do porasta broja kupoprodajnih ugovora u Srbiji u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.