logo transparend vojvodina uzivo

Ruma: Prvi rebalans doneo 635 miliona dinara više u opštinsku kasu

RUMA – Oko milijardu dinara će Opština Ruma prihodovati u 2023. godini od viših nivoa, što svedoči da opštinska lokalna samouprava radi ozbiljno i odgovorno, da ima odlične konekcije sa višim nivoima vlasti, ali pre svega da ima dobre projekte koji nalaze pozitivan prijem kada su u pitanju i pokrajinska i republička administracija, poručeno je sa jučerašnje sednice Skupštine Opštine Ruma na kojoj je usvojen i prvi rebalans budžeta.

Ukupno planirani prihodi i primanja budžeta opštine Ruma za 2023. godinu iznose 4.628.116.863,00 dinara što je značajno povećanje u odnosu na prvobitnu odluku, izjavila je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

“Pred nama je velika odgovornost da  i u narednom periodu, smišljamo nove projekte, da priliv u budžet dobro raspoređujemo na školstvo, zdravstvo, privredu, poljoprivredu, da budemo na usluzi građanima koji su nam dali poverenje. Niz projekata koje sami kao opština realizujemo govori o tome da Ruma postaje idealno mesto za život i rad. U narednom periodu ćemo akcenat, pored putne infrastrukture, staviti na renoviranje Doma zdravlja,  radimo ambulantu i u Hrtkovcima, ali ćemo krenuti i u veliku rekonstrukciju rumskog Doma zdravlja, prvo dečijeg odeljenja, pedijatrije, slede ulaganja i u sam objekat i u vozila i medicinsku opremu”, kazala je predsednica Ćirić.

Pored priliva sredstava sa viših nivoa vlasti, razlog za rebalans je i povećan prihod po osnovu poreza na zarade i po osnovu poreza na imovinu, pojasnio je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević.

“To je značajna informacija koja nam govori da se u Rumi uspešno radi, trguje, da Ruma ima intezivan privredni život. To su zdravi resursi koji osnažuju budžet i omogućavaju planiranje ambicioznih planova. Zahvaljujući ovim prihodima finansiraćemo kapitalne projekte poput sanacije Gradske deponije, izgradnju sportske hale u Putnicima, rekonstrukciju važnih saobraćajnica i ulica, izgradnju prečistača u Klenku i Grabovcima, prelazak kotlarnica sa mazuta na ekološki i ekonomski prihvatljiviji gas”, rekao je Kovačević.

Veoma važna vest za građane rumske opštine je da će se vrlo brzo pristupiti kompletnoj rekonstrukciji Industrijske ulice u Rumi.

“Ta ulica je jedna žila kucavica našeg grada,  ali je saobraćajnica u dosta lošem stanju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom boravka u Rumi obeđao da će država podržati projekat rekonstrukcije. Obećanje je ispunjeno, već krajem meseca kreću pripremni radovi. U Industrijskoj ulici je smeštena i nova autobuska stanica, koja takođe počinje sa radom, tako da ćemo radovima zaokružiti bitnu saobraćajnu celinu”, smatra Kovačević.

“Gradskim prevozom pokušaćemo da obezbedimo dve kružne linije za gradski saobraćaj, koje će obuhvatiti sva najfrekventnija mesta. Odredili smo stajališta, obeležili ih, uredećemo ih, gradski prevoz  će biti jeftin i dostupan građanima, a mi ćemo sve to pratiti i ako bude potrebe neke stvari ćemo menjati, sa ciljem unapređenja javnog prevoza”, istakao je Kovačević.

Čelni ljudi rumske opštine su naglasili da i dalje za Rumu vlada veliko interesovanje investitora, pa je tako na jučeršnjem zasedanju usvojeno nekoliko planskih dokumenata koji omogućavaju proširenje proizvodnih pogona i dolazak novih investicija.

Odbornici su izglasali i izveštaje o radu javnih preduzeća i nekoliko odluka vezanih za rad JP “Stambeno”.

“Radimo na finansijskoj stabilizaciji i konsolidaciji JP “Stambeno”, verujemo da će napori koje smo uložili i odluke koje smo donosili doneti u narednim godinama još veće rezultate. Mi insistiramo na prelasku na ekonomski i ekološki prihvatljivije energente. Nadam se da ćemo u kratkom roku i poslednju kotlarnicu na mazut izbaciti, da će sve kotlarnice biti na gas, što je i ekološki prihvatljivije i ekonomski isplativije. Doneli smo odluku i da JP “Stambeno” izmesti svoje sedište u prostorije gde je bila direkcija UPVO “Poletarac”(ul. 3 vojvođanske brigade broj 2). Plan je da “Stambeno” bude dostupnije građanima, na lokaciji koja je u delu grada gde imaju najveći broj korisnika”, napomenuo je Kovačević.

U okviru tačke izbori i imenovanja novi v.d. mandat u Zavičajnom muzeju Ruma poveren je Urošu Nikoliću.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.