Ručke koje se uvlače su novi trend u auto-industriji, ali neki smatraju da su opasne

Istražuje se čak mogućnost njihove zabrane.

Nakon što su dva tinejdžera umrla u zapaljenoj Tesli jer im spasioci nisu mogli pomoći na vreme, Holandija i Nemačka su počele da raspravljaju o zabrani ručki na vozilima koje se uvlače.

Istovremeno, mnogi brendovi automobila kopiraju Teslin dizajn i tehnologiju. Nemačka savezna agencija za transport (KBA) istražuje moguću zabranu ili izmene propisa za kvake na vratima vozila.

Nemački mediji su istakli nesreću u kojoj su učestvovala dva osamnaestogodišnjaka u Tesli Model S. Sedamnaestogodišnjak i dva vojna oficira u prolazu više puta su pokušavali da uđu u automobil koji se puši, kako kroz gepek tako i kroz bočna vrata, kako bi izvukli onesvešćene mladiće.

Ova tragedija je izazvala debatu oko električnih kvaka na vratima. Postavilo se pitanje da li bi 18-godišnjaci preživeli da su kvake na vratima automobila drugačije dizajnirane?

Nemački mediji izveštavaju o nekoliko drugih fatalnih Teslinih nesreća u Evropi i Sjedinjenim Državama koje navodno uključuju dizajn ručke. Nekoliko proizvođača automobila je kopiralo Teslu i lansiralo takve ručke.

Sistem za otvaranje vrata radi elektronski i oslanja se na baterijsko napajanje. Ako se vazdušni jastuk aktivira, vrata bi se trebala automatski otključati.

Tesla u svojim priručnicima priznaje da možda nije uvek moguće otvoriti vrata „u zavisnosti od vrste nezgode“. U hitnim slučajevima, putnici moraju da ih otključaju ručno, što nije uvek lako.

Spolja se vrata mogu otvoriti samo električnim putem. Ako su vrata zaključana i nema struje, postoji samo jedna opcija – razbiti prozore.

Drugi proizvođači automobila kao što su Mercedes, Hyundai i Land Rover kopirali su Teslin dizajn vrata, što zabrinjava nemačke vlasti.

Neki se oslanjaju na mehaničko rešenje, dok BMW i Mercedes koriste isto rešenje kao Tesla, odnosno električne ručke.

Teslino evropsko sedište se nalazi u Holandiji, gde se Teslini modeli testiraju i odobravaju od strane Holandske uprave za transport. Njihovo odobrenje važi širom EU.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.